Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023
Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην καινούργια αίθουσα Ταρσούλη του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Κορώνη, η 6η Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά & Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για Νέους Μεσσήνιους Φοιτητές, που διοργανώνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40 ομογενείς φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν μεσσηνιακή καταγωγή.
Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην καινούργια Αίθουσα Ταρσούλη του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Κορώνη, η 6η Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά & Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για Νέους Μεσσήνιους Φοιτητές, που διοργανώνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40 ομογενείς φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν μεσσηνιακή καταγωγή.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους ομογενείς φοιτητές.
Στη συνέχεια, κάλεσε στο βήμα την κυρία Αργυρώ Ασπρογέρακα, τ. Διευθύντρια Εθνικών Κληροδοτημάτων, η οποία μίλησε για τα ιδρύματα, τους στόχους, τη δράση και την πορεία τους και πως αυτά στηρίζουν το κράτος, οδηγώντας το σε ανάπτυξη του κοινωνικού και πολιτιστικού τομέα.
Έπειτα το λόγο πήρε ο ιστορικός Andrea Nanetti μέλος του Δ.Σ. του Μανιατακείου Ιδρύματος, καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη. Ο εξαίρετος καθηγητής, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σπουδαιότητα των σχέσεων μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και της οικονομικής ανάπτυξης μέσα στις δραστηριότητες του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Το πρώτο μέρος των ομιλιών έκλεισε με τη εξαιρετική παρουσίαση της κας Κέλλυ Μακροπούλου, καθηγήτριας Αγγλικής φιλολογίας, η οποία ανέπτυξε την ελληνική μυθολογία στο σημερινό γίγνεσθαι.
Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα όπου προσφέρθηκαν αναψυκτικά και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.
Στο δεύτερο μέρος των ομιλιών, συμμετείχαν εθελόντριες από το σύλλογο Αρχέλων όπου πρόβαλαν ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την προστασία της χελώνας και την διάσωση της καρέτα-καρέτα.
Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την εκτενή έρευνα του ιστορικού Ελευθερίου Περρωτή, ο οποίος ανέλυσε την ενδυματολογία της περιόδου 1870-1922 στην Κορώνη.
Ο Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος ευχαρίστησε τους οργανωτές της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας, τους συμμετέχοντες ομιλητές, και ευχήθηκε καλή πρόοδο στους φοιτητές καλώντας τους να συμμετάσχουν με τις προτάσεις τους στις δράσεις του Ιδρύματος.