Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021
Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 και ώρα 14:00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος με σκοπό την ενημέρωση των για τις δράσεις του Ιδρύματος, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του στο πλαίσιο του Καταστατικού του σκοπού.
Θέματα που συζητήθηκαν:
1. Τροποποίηση Καταστατικού
Στις 19 Μαρτίου 2018 το Μανιατάκειον Ίδρυμα υπέβαλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών) φάκελο με τίτλο «Μεταβολή του Οργανισμού του κοινωφελούς ιδρύματος «Μανιατάκειο Ίδρυμα – Δωρεά Δημητρίου και Ελένης Μανιατάκη».
2. Χρηματοδότηση έκδοσης «Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία»
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα χρηματοδότησε το βιβλίο του αρχιμανδρίτη Φίλιππου Χαμαργιά, πρωτοσύγγελου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο με το οποίο ο συγγραφέας του διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο μέσα από την αγιογραφική διδασκαλία. Το πόνημα έχει ως περιεχόμενο ευαγγελικά κηρύγματα.
3. Έκδοση «Ο Περιπλανώμενος Σαμαρείτης – Ιστορική προσέγγιση των ναών και τόπων λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος»
Τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το βιβλίο της αντιπροέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος, Ελένης Ταγωνίδη – Μανιατάκη, με τίτλο «Ο Περιπλανώμενος Σαμαρείτης: Ιστορική προσέγγιση των ναών και τόπων λατρείας του Δήμου Πύλου - Νέστορος», από το Μανιατάκειον Ίδρυμα και τις Εκδόσεις της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
4. Βράβευση του Μανιατακείου Ιδρύματος από την Πρεσβεία της Ιταλίας
Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Ιταλίας, η πρέσβης Patrizia Falcinelli ενημέρωσε τον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος ότι σε συνέχεια πρότασης του προκατόχου της, Efisio Luigi Marras, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας να βραβεύσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
5. Δράσεις προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής
• Στις 16 Νοεμβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος, διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη του Δικτύου των 7 χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μαρόκο και Πορτογαλία) και των Εμβληματικών Κοινοτήτων τους (Κορώνη, Soria, Cilento, Hvar & Brac, Αγρός, Chefchaouen και Tavira) που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια Διακυβερνητική Συνάντηση των χωρών-μελών του Δικτύου. Την τηλεδιάσκεψη φιλοξένησε το Μαρόκο, συντονίστρια χώρα του Δικτύου για το έτος 2020. Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης Ο πρόεδρος του Ιδρύματος πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα τον ρόλο του συντονιστή για το έτος 2021, πρόταση που έγινε δεκτή από το σύνολο των συμμετεχόντων.
• Στις 19 Νοεμβρίου 2020 ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Best tv για τη σημασία της ανάληψης από τη χώρα μας του ρόλου του συντονιστή του Δικτύου.
• Στις 26 Νοεμβρίου 2020 κυκλοφόρησε συνέντευξη του προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος με τίτλο «Μεσογειακή διατροφή και τουρισμός: ένα σύνθετο μοντέλο ανάπτυξης» στο Hotel & Restaurant.
• Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος επισκέφθηκε την πρέσβη της Ιταλίας, Patrizia Falcinelli, με σκοπό τη συνέχιση της συνεργασίας στο θέμα της προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής. Στη συνάντηση τονίστηκε η πολιτιστική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής και η ανάγκη ανάδειξής της προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. O τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της προβολής και της προώθησης των προϊόντων αγροδιατροφής, με την ταυτόχρονη στενή συνεργασία όλων των παραγόντων, αλλά και κρατικών φορέων.
• Στις 9 Φεβρουαρίου 2021, με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Μανιατακείου Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη Ομάδας Εργασίας για τη Μεσογειακή Διατροφή. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου, η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, η διευθύντρια Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ Ελένη Αποστολάκη και η προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφικής Πολιτικής του ιδίου υπουργείου Ιουλία Γεωργιτσανάκου. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε η Θεματική αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου και ο μηχανολόγος-μηχανικός Παναγιώτης Μητρόπουλος.
• Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 ο πρόεδρος και η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος είχαν τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη της Ισπανίας Enrique Viguera, με στόχο αφενός την ενημέρωσή του και αφετέρου τη συνεργασία στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής. Ο πρέσβης, ακούγοντας τις προτάσεις του Ιδρύματος, και στο πλαίσιο ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου, πρότεινε να διοργανώσει μια τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των πρέσβεων της Κροατίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας, των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΑ και του ΥΠΑΑΤ και του Μανιατακείου Ιδρύματος για την εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία στην προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρότεινε, επιπρόσθετα, επιτρεπούσης πανδημίας, τη διοργάνωση γαστρονομικής εκδήλωσης στην πρεσβεία της Ισπανίας, με τη συμμετοχή των υπολοίπων πρεσβειών του Δικτύου για τη Μεσογειακή Διατροφή.
• Στις 22 Απριλίου 2021 το Future Food Institute και ο FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) διοργάνωσαν «24ωρο παγκόσμιο ψηφιακό μαραθώνιο για τη βιωσιμότητα: Τροφή για τον Πλανήτη» (Global 24-Hour Earth Day Marathon on Sustainability: Food for Earth). Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν 32 χώρες και 26 υπουργοί. Εκ μέρους του Δικτύου συμμετείχε η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος με παρουσίαση που είχε τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή: 10 χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO – Ένα μακρύ ταξίδι προς την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη βιωσιμότητα». Η παρουσία του Μανιατακείου Ιδρύματος σε τέτοιες εκδηλώσεις και δίκτυα είναι πολύ σημαντική διότι τονίζεται ιδιαίτερα η ολιστική προσέγγιση για την οικοδόμηση πιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και ιδιαίτερα η πολυεπίπεδης σημασίας αξία της Μεσογειακής Διατροφής. Ο κόσμος στην μετά Covid-19 εποχή δεν θα είναι ο ίδιος. Η ανθρωπότητα αναγκάστηκε να αναμορφώσει νοοτροπία και συμπεριφορές με πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή συνείδησης που περιλαμβάνει τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, όχι ως ξεχωριστά μεταξύ τους, αλλά ως ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου τα τρόφιμα και η γεωργία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την εξισορρόπηση αυτής της σχέσης.
• Το 2ήμερο 23 και 24 Απριλίου 2021, το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος διοργάνωσε διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο «Η Μεσογειακή Διατροφή ως εργαλείο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Δήμου Πύλου-Νέστορος». Με ομιλίες κορυφαίων στελεχών από τον χώρο της Εστίασης και του Τουρισμού, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη μεθοδολογία ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους, την ανάδειξη των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας, με επίκεντρο τη δημιουργία βιωματικής εμπειρίας στον επισκέπτη, προκειμένου ο Δήμος Πύλου-Νέστορος να καταστεί προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη. Η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος συμμετείχε με ομιλία με τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή: Εργαλείο για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη».
• Eπ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και της ανάληψης από την Ελλάδα για το έτος 2021 του ρόλου του Συντονιστή των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων που στήριξαν την εν λόγω εγγραφή, το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου προχώρησε σε μία έκδοση για τις δράσεις που πραγματοποίησε από την 1η εγγραφή έως σήμερα (16.11.2010- 4.6.2021) για την ανάδειξη και προώθηση του πολυδιάστατου στοιχείου, που εστιάζει στις συμποσιακές πρακτικές και το συνθέτουν το αγροτικό τοπίο, το κλίμα και το έδαφος, οι μέθοδοι παραγωγής, οι διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, όλες οι εκφάνσεις κοινωνικής ζωής, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η παράδοση. Η έκδοση θα είναι έτοιμη στα τέλη Ιουλίου και θα διατεθεί δωρεάν.
• Στις 28 Μαΐου 2021 η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος συμμετείχε σε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή: Από την προώθηση του πολιτισμικού στοιχείου στη διαφύλαξη των παραδοσιακών αγροτικών τοπίων» που διοργανώθηκε από την Επαρχία της Καμπανίας (Campania Region) και το ισπανικό Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής (Fundaciόn Dieta Mediterrάnea) στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «MD.net – When brand meets people». Ως σημαντική καταγράφηκε η παρατήρησή της ότι η Μεσογειακή Διατροφή κινείται σε ένα πλαίσιο τοπικών και ταυτόχρονα οικουμενικών αξιών που συνδέονται με τη διαμόρφωση ταυτότητας και διαφυλάσσει τη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά, αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα για το μέλλον.
• Στις 2 Ιουνίου 2021 το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη του Δικτύου προκειμένου να αποφασιστεί η ανάληψη κοινών δράσεων. Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκαν τα κάτωθι: 1) Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ιταλία να προχωρήσουν με το θέμα της αναβίωσης της κοινής ιστοσελίδας (www.mediterradiet.org) και σε 2 μήνες να παρουσιάσουν την πρόοδο στο Δίκτυο, 2) Η Κύπρος σε συνεργασία με την Πορτογαλία να προετοιμάσουν φάκελο για το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών και να το παρουσιάσουν προς έγκριση στο Δίκτυο, 3) Όλες οι χώρες να προωθήσουν την πρόταση της Κροατίας («Πρόσκληση για συγκέντρωση εθνογραφικού υλικού για τη Μεσογειακή Διατροφή στις Εμβληματικές Κοινότητες και συμπερίληψή του στο ψηφιακό αποθετήριο του Ινστιτούτου Εθνολογίας και Λαογραφίας της Κροατίας») στους ανάλογους επιστημονικούς φορείς και 4) Στην επόμενη τηλεδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σε 2 μήνες, να οριστούν τα άτομα που θα αναλάβουν να δημιουργήσουν το Σχέδιο Στρατηγικής Κοινών Δράσεων για τις Εμβληματικές Κοινότητες του Δικτύου.
• Το 5ήμερο 31 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2021 η διευθύντρια του Ιδρύματος συμμετείχε σε Εργαστήριο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων με θέμα «Ανάπτυξη Σχεδίων Διαφύλαξης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ελλάδα» που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και το Περιφερειακό Κέντρο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη ΝΑ Ευρώπη υπό την αιγίδα της UNESCO.
6. Η Ελληνική Επιχειρηματικότητα ως βασική κινητήρια δύναμη της Επανάστασης του 1821
• Στις 7 Μαρτίου 2020 ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με τίτλο «H Επιχειρηματικότητα από την προεπαναστατική στη σύγχρονη Ελλάδα: Αναζητώντας ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης».
• Στις 13 Φεβρουαρίου 2020 ο οικονομολόγος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής δρ. Κίμων Στεριώτης, επ’ ευκαιρίας της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Ιδρύματος, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Ο ρόλος της επιχειρηματικής τάξης στην οργάνωση της Επανάστασης του 1821».
• Στις 27 Αυγούστου 2020 δημοσιεύτηκε στο The President άρθρο του δρ. Κίμωνα Στεριώτη με τίτλο «Ναπολέων και Μακρόν με «κοινό όραμα» για Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειο».
• Στις 27 Φεβρουαρίου 2021 το Μανιατάκειον Ίδρυμα συμμετείχε στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας για τον εορτασμό 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 με ομιλία από την επίκουρη καθηγήτρια Παλαιογραφίας – Κωδικολογίας - Εκδοτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σοφία Καπετανάκη, με τίτλο «Οι Εθνομάρτυρες: Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Καλαμάτας Χρύσανθος Παγώνης, Επίσκοπος Κορώνης Γρηγόριος Μπίστης, Επίσκοπος Μεθώνης Γρηγόριος Παπαθεοδώρου».
• Στις 15 Απριλίου 2021 το Μανιατάκειον Ίδρυμα συμμετείχε σε διαδικτυακή διάλεξη που διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, με ομιλία του δρ. Κίμωνα Στεριώτη με τίτλο «Ο ρόλος των επιχειρηματιών στην Επανάσταση του 1821 και στη γέννηση της ελληνικής οικονομίας».
7. Κάστρο Κορώνης
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα ΥΠΠΟΑ, Γεώργιου Διδασκάλου, του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα και του προέδρου του Ιδρύματος, αποφασίστηκε η σύνταξη μελετών για τη στερέωση των επισφαλών τμημάτων των βραχωδών πλευρών στη νότια πλευρά του κάστρου της Κορώνης, καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός του. Μέρος των μελετών θα χρηματοδοτήσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα, προκειμένου να δοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να τις εντάξουν στο ΕΣΠΑ. Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, είχε αποφασισθεί η ένταξη του εν λόγω έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
8. Κάστρο Μεθώνης
To Μανιατάκειον Ίδρυμα απέστειλε επιστολή υποστήριξης για το Κάστρο της Μεθώνης, η οποία συμπεριλήφθηκε στον φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλε ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης στο World Monuments Fund (ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που εδώ και 50 χρόνια έχει ενορχηστρώσει πάνω από 600 έργα σε 90 χώρες). Το World Monuments Fund χρηματοδοτεί ένα συνεχές πρόγραμμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως, μέσω του World Monuments Watch, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που στοχεύει στον εντοπισμό απειλών περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς και στην άμεση οικονομική και τεχνική υποστήριξη για τη διατήρησή τους.
9. Σχολικό κτίριο Γυμνασίου-Λυκείου Κορώνης
• Στις 9 Ιουνίου 2021 υπογράφηκε στην Κορώνη η σύμβαση για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Κορώνης, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ.
• Με διαγνωσμένη την ανάγκη για ανέγερση σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος από τον πρώην δήμαρχο Κορώνης, Θοδωρή Σαλαντή, όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος παραχώρησε οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως που βρίσκεται στην είσοδο της Κορώνης, το οποίο αγόρασε ο τότε Νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος. Έχοντας να αντιμετωπιστούν μια σειρά από χρονοβόρα και δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούσαν κυρίως τη θέση στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο, ο επόμενος δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, με συντονισμένες προσπάθειες, προχώρησε στη διεκπεραίωση μιας σειράς ζητημάτων μελετητικά απαιτητικών για την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου και στην από Φεβρουαρίου του 2018 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα στήριξε τη δύσκολη αυτή προσπάθεια και με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου χρηματοδότησε τη μελέτη ανέγερσης του σχολικού συγκροτήματος. Ο εν ενεργεία δήμαρχος, Παναγιώτης Καρβέλας, από την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα το εν λόγω έργο.
• Το παλαιό κτήριο δε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, να απαξιωθεί και να ρημάξει, αλλά να αλλάξει χρήση και να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού της περιοχής, που να επιτρέπει στους κατοίκους και τους επισκέπτες να επικοινωνούν και να κοινωνικοποιούνται στον χώρο αυτό.
10. Πρόταση για επέκταση του παράκτιου μετώπου Κιτριές - Πεταλίδι μέχρι την Κορώνη
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στο πλαίσιο της πολύχρονης παραγωγικής παρεμβατικής δράσης του και ενόψει της προετοιμασίας του ενιαίου αναπτυξιακού παράκτιου μετώπου από τις Κιτριές μέχρι το Πεταλίδι, την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 απέστειλε επιστολή στους δημάρχους της Καλαμάτας, της Δυτικής Μάνης και της Μεσσήνης, ζητώντας την επέκταση του μετώπου μέχρι την Κορώνη. Οι τρεις εμπλεκόμενοι δήμαρχοι συναίνεσαν και στήριξαν την πρόταση για επέκταση. Η διαμόρφωση ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των παραγόντων που συνιστούν τη δυναμική των εμπλεκόμενων Δημοτικών Αρχών.
11. Σειρά δραστηριοτήτων στην Κορώνη
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στο πλαίσιο του συνόλου των δραστηριοτήτων που σχεδιάζει, οργανώνει και πραγματοποιεί, σχεδιάζει την υλοποίηση σεμιναρίων στην Κορώνη με αντικείμενο «Παραδοσιακές Δραστηριότητες και Επιχειρηματικότητα». Στο πλαίσιο των σεμιναρίων θα λειτουργούν εργαστήρια που θα έχουν στόχο την επιμόρφωση των συμμετεχόντων. Με αυτόν τον τρόπο το Μανιατάκειον Ίδρυμα θα έχει μια συνεχή παρουσία στην Κορώνη, συμβάλλοντας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της.