Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 η Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Πολιτισμός-Αξίες-Οικονομία: Το Μέλλον Του Ελληνισμού» στο πλαίσιο του θερινού σχολείου που διοργανώνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Την Ημερίδα διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο Κτήμα Μανιατάκη στην Κορώνη. Την Ημερίδα παρακολούθησαν 35 ομογενείς φοιτητές, ηλικίας 18 έως 24 χρόνων, εκπρόσωποι του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ο οποίος τόνισε την ανάγκη της αξιοποίησης των προσόντων των ομογενών συμπατριωτών μας ιδιαιτέρως των νέων φοιτητών και φοιτητριών.
Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Νιάρχος, που με τις εύστοχες παρατηρήσεις του συνέβαλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη που περιέγραψε τις δραστηριότητες του ιδρύματος και την εν γένει προσφορά του στην επιστήμη, την κοινωνία την ιστορία και τον πολιτισμό καθώς και την Κορώνη.
Εκ μέρους του Α’ Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου ο Γιάννης Παπουτσής, αναπληρωτής Πρόεδρος και υπεύθυνος για την Εστία του Τ.Ε.Ι., όπου φιλοξενούνται οι ομογενείς φοιτητές, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας τη σημαντικότητα για τον Ελληνισμό τέτοιων πρωτοβουλιών και αφού ευχήθηκε καλή διαμονή τους προέτρεψε να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας και της Μεσσηνίας στην άλλη τους πατρίδα.
Ο ομιλητής Έκτωρ Τσατσούλης, διαχειριστής διεθνών πολιτιστικών προγραμμάτων και συνιδρυτής της CULDEA – Cultural Development Agency, περιέγραψε την θέση της Καλαμάτας στον σύγχρονο πολιτισμό και την Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 (τελική τριάδα) αλλά και την συμμετοχή της πόλης σε ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα όπως το Culture for Cities and Regions. Τόνισε επίσης την σημασία της συμπερίληψης της Καλαμάτας (μαζί με την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα) μεταξύ 168 ευρωπαϊκών πόλεων, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό «Cultural and Creative Cities Monitor». Τέλος, τόνισε αρκετές φορές την ανάγκη για μακροχρόνιο σχεδιασμό και στρατηγική στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την αντιμετώπιση του brain-drain αλλά και την βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.
Ο Γεώργιος Γεωργαράκης, υποψήφιος διδάκτορας Sciences Po Paris, στην ομιλία του επεδίωξε να σκιαγραφήσει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού κύματος των νέων στην παρούσα φάση της κρίσης. Τόνισε ότι μαζική εκροή υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, του οποίου τη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν πτυχιούχοι νέοι, υποσκάπτει τις προοπτικές οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης, πέρα και έξω από τα στενά πλαίσια της κρίσης αυτής. Για το λόγο αυτό, η χώρα αναγκάζεται να επενδύσει σε υπηρεσίες του τριτογενή τομέα με χαμηλή προστιθέμενη αξία και συχνά εποχιακό χαρακτήρα (λ.χ. εστίαση, τουρισμός). Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινωνίας που αυξάνει τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των μελών της και της οποίας τα διακυβεύματα γίνονται όλο και πιο υπαρξιακά για το ανθρώπινο γένος (λ.χ. οικολογική κρίση), η Ελλάδα οφείλει να ανακατευθύνει την αναπτυξιακή της στρατηγική σε τομείς-κλειδιά που προσφέρουν μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, πιο συγκεκριμένα στην υψηλή τεχνολογία (λ.χ. έρευνα του διαστήματος, νευροεπιστήμη). Ωστόσο, το μόνο στοιχείο που μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας στρατηγικής είναι η σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου το οποίο θα εγγυάται ότι όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας θα έχουν πρόσβαση και θα ωφελούνται από τα επιστημονικά και τεχνολογικά ευρήματα.
Η Στέλλα Βουτσά, φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της Κορώνης.
Ο Dr. Αριστοτέλης Τσιρίγος, καθηγητής βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των βιοιατρικών επιστημών, στις σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις που έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εκτενή χρήση υπολογιστών συστημάτων και τεχνικής νοημοσύνης, για την σε βάθος κατανόηση του ανθρωπίνου οργανισμού και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ο συντονιστής της εκδήλωσης συνόψισε τα συμπεράσματα των ομιλητών, σφραγίζοντας την εκδήλωση με την προσωπικότητα και το κύρος του.
Ο Θεόδωρος Τζαλαλής, Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, αφού ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη διοργάνωση της Ημερίδας, συντόνισε τις ερωτήσεις των φοιτητών προς τους ομιλητές. Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσαν οι εύστοχες και πνευματώδεις ερωτήσεις των φοιτητών μας προς τους ομιλητές.
Επισκόπηση των εργασιών της Ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης, κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Φίλων του ιδρύματος και έτσι να ενημερώνονται για τις δράσεις του. Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να απολαύσουν εδέσματα Μεσογειακής Διατροφής.