Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009
Αντιπροσωπεία του Μανιατακείου Ιδρύματος επισκέφτηκε ελληνικά και ιταλικά ερευνητικά Ιδρύματα στη Βενετία, στα πλαίσια της προετοιμασίας του Συνεδρίου που θα διοργανώσει το Ίδρυμα, με έλληνες και ξένους Καθηγητές, για την επίδραση της ενετικής κυριαρχίας στην περιοχή της Κορώνης και Μεθώνης (Αθήνα – Κορώνη, Ιούνιος 2009).
Με στόχο την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση Συνεδρίου, αντιπροσωπεία του Μανιατακείου Ιδρύματος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Μανιατάκη, την Αντιπρόεδρο Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, τον Επιστημονικό Σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγητή Andrea Nanetti και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αγγελική Γκόνου-Μήτρου ταξίδεψε στη Βενετία και επισκέφτηκε ελληνικά και ιταλικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Bενετίας και είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Xρύσα Mαλτέζου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ιστορία της Ενετοκρατίας. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περίοδο της Ενετοκρατίας στη Μεσσηνία - Κορώνη και Μεθώνη- και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το Μανιατάκειον Ίδρυμα προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά για να γίνει περαιτέρω γνωστή η χρονική αυτή περίοδος που επηρέασε σημαντικά τη ζωή και την τέχνη στις δυο καστροπολιτείες. Μετά τη συζήτηση, η κα Μαλτέζου, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο που επιτελεί στη Μεσσηνία ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ξενάγησε την αντιπροσωπεία στους θησαυρούς του Ινστιτούτου που συγκεντρώθηκαν στη Bενετία από τους έλληνες πρόσφυγες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Την επομένη η 4μελής αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας και ενημερώθηκε από τον Καθηγητή Νανέττι για τα νοταριακά έγγραφα που συντάχθηκαν στην Κορώνη τον 14ο αιώνα, καθώς και για το παλαιότερο αντίγραφο -το πρωτότυπο έχει χαθεί- της Συνθήκης της Σαπιέντζας.
Στη συνέχεια έγινε συνάντηση στην Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών «Ινστιτούτο Βένετο» -μια από τις πέντε Ακαδημίες που υπάρχουν στην Ιταλία- με τον Διευθυντή της, Καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας Γκεράρντο Ορτάλλι.
Το Ινστιτούτο Βένετο παίζει, από την ίδρυσή του το 1810, πρωταρχικό ρόλο στην προώθηση του πολιτισμού της έρευνας και της γνώσης στη γειτονική χώρα και ο Καθηγητής Ορτάλλι προσέφερε την αμέριστη στήριξη του Ινστιτούτου Βένετο στην ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο και τον Καθηγητή Νανέττι τα τρία άλλα μέλη της προσωρινής επιτροπής του Συνεδρίου που είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ. Χρυσόστομος, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Gianpaolo Scarante και ο Καθηγητής Ιατρικής του Παν/μίου Αθηνών κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης.