Ευρωπαίοι Σπουδαστές σε Κορώνη και Μεθώνη για την Εκμάθηση Νέων Ελληνικών και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μεσσηνίας

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα 40 ωρών Μeduproject 2009 - Θερινό Σχολείο στη Μεθώνη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2000 και χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και τις Μινωικές Γραμμές. Το σήμα του Μeduproject είναι το άγαλμα της Ίσιδος από το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Οι εκδόσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από τον τ. Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Κουλουριάνο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Το Μeduproject αποτελεί πρωτοβουλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Andrea Nanetti, Σύμβουλου στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος. Ο Καθηγητής Nanetti είναι γνωστός για το ερευνητικό του έργο, το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη των Ενετικών εγγράφων και χρονικών τα οποία συνδέονται με την ιστορία της Μεσογείου (13ος - 15ος αιώνας) και τη μελέτη της εικόνα που υπήρχε για την αρχαία Ελλάδα, κατά τις περιόδους του ύστερου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Μεταξύ του 1996 και του 2009, μέρος των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών, έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 70 ομιλίες στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α., την Ρωσία, την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκμάθηση νέων Ελληνικών και της μεσαιωνικής ιστορίας της Μεσσηνίας, καθώς και μαθήματα φωτογραφίας στους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής. Το πρόγραμμα εκμάθησης νέων Ελληνικών που διδάσκεται στη Μεθώνη, είναι από τα καλύτερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο, συνδυάζεται με καλοκαιρινές διακοπές και αποτελεί ένα πολιτιστικό ταξίδι. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Nanetti «Η γνώση των νέων Ελληνικών σήμερα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο εργασίας όχι μόνο για τους ιστορικούς, αρχαιολόγους κ.λ.π., αλλά ακόμα και για κάποιον που θέλει να κάνει διακοπές και ταυτόχρονα να μάθει την ιστορία της περιοχής».

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Μeduproject S.r.I. (Ίμολα και Ραβέννα) και το Ινστιτούτο Arethas για Μεσογειακά Προγράμματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη συνεργασία των Δήμων της Μεθώνης και της Κορώνης, της Νομαρχίας Μεσσηνίας, του Κέντρου Ιστορίας και Παλαιογραφίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και με την αιγίδα του Τμήματος Διατήρησης των Αρχαιολογικών Αγαθών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του Τμήματος Γραμμάτων και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου «Tor Vergata» της Ρώμης.

Το πρόγραμμα φέτος παρακολούθησαν 15 φοιτητές από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ από το 2000 το έχουν παρακολουθήσει συνολικά 250 φοιτητές. Οι φοιτητές φιλοξενήθηκαν στη κατασκήνωση του Δήμου Μεθώνης, ενώ τα μαθήματα γίνονταν στο Δημοτικό σχολείο. Οι δασκάλες φέτος ήταν η Βασιλική Σιψά και η Βίβιαν Αϊβαλή.

Το βράδυ της Παρασκευής 28 Αυγούστου το Μανιατάκειον Ίδρυμα οργάνωσε τελετή απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης του Θερινού Σχολείου 2009 στο «Κτήμα Μανιατάκη» στην Κορώνη. Τα πιστοποιητικά απένειμαν ο Δημήτρης Μανιατάκης και η Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Andrea Nanetti, ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Μουρδουκούτας και ο Δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κορρές, ο Διευθυντής Λυκείου Κορώνης Κωνσταντίνος Δεμίρης και η Διευθύντρια Γυμνασίου Κορώνης Καλλιόπη Μαράντου.

Φωτογραφίες

Ευρωπαίοι Σπουδαστές σε Κορώνη και Μεθώνη για την Εκμάθηση Νέων Ελληνικών και Μεσαιωνικής Ιστορίας της ΜεσσηνίαςΕυρωπαίοι Σπουδαστές σε Κορώνη και Μεθώνη για την Εκμάθηση Νέων Ελληνικών και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μεσσηνίας
Ευρωπαίοι Σπουδαστές σε Κορώνη και Μεθώνη για την Εκμάθηση Νέων Ελληνικών και Μεσαιωνικής Ιστορίας της ΜεσσηνίαςΕυρωπαίοι Σπουδαστές σε Κορώνη και Μεθώνη για την Εκμάθηση Νέων Ελληνικών και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μεσσηνίας