Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013
Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 ξεκίνησε επίσημα το 2ήμερο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη. Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με την πραγματοποίηση της Ημερίδας με θέμα «Καλές Πρακτικές», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κτήριο Κλάπα προκειμένου να παρακολουθήσει τις ενδιαφέρουσες ομιλίες των προσκεκλημένων της βραδιάς, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη και των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό καλωσορίσματος τον οποίο απηύθυνε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τίμησε τον Δήμο και την Κορώνη και συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις. Αναφέρθηκε στη σημασία της απόφασης της UNESCO να εγγράψει τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή αναγνωρίζει και επίσημα τον διατροφικό πλούτο, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και αποτελεί πλεονέκτημα για την περιοχή της Κορώνης, του Δήμου, της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη μοναδικής τάξεως ευκαιρία που υπάρχει τώρα προκειμένου να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να αναπτυχθεί ένα νέο τουριστικό προϊόν, ελκυστικό για τον επισκέπτη, ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει ιδιαίτερες γεύσεις και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Το εγχείρημα, προκειμένου να έχει πρακτική εφαρμογή είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, τονίζοντας την ανάγκη να συμβαδίσουμε με τα νέα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, αξιοποιώντας το δυναμικό αγαθό της Μεσογειακής Διατροφής. Επιλέγοντας κανείς το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο ουσιαστικά επιλέγει τον πολιτισμό, επιλέγει την Ελλάδα. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει και υλοποιεί σειρά δράσεων οι οποίες θα ενεργοποιήσουν την αγροτική οικονομία και θα δώσουν διέξοδο στην κρίση.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Θανάσης Πετράκος, τονίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Κορώνης και ολόκληρης της Μεσσηνίας, έδωσε έμφαση στη διάχυση της γνώσης, η οποία θα επιτευχθεί με την είσοδο της Μεσογειακής Διατροφής στα σχολεία και τη διατροφική εκπαίδευση των μαθητών.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κήρυξε επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής. Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις επισημάνσεις που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά στην Κορώνη οι οποίες αφορούσαν στην στροφή σε μια γεωργία υψηλής ποιότητας, δίνοντας την κατεύθυνση που είχε χαράξει το Υπουργείο. Τόνισε ότι η γεωργία μπορεί να γίνει και πάλι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν και αυτό αποδεικνύεται ιστορικά. Έναν χρόνο μετά, οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία παρουσιάζεται γραμμική άνοδος των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα το Α΄ Τρίμηνο του 2013 καταγράφεται αύξηση ποσοστού 20% των εξαγωγών. Στόχος σήμερα είναι να συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και μέσα από νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες να γίνουν πυλώνας ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο αναβιώνει τα «Θεσμοφόρια» και ενσωματώνει όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη γεωργία, τη γη και τους καρπούς της, ώστε οργανωμένα πια να μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις γιορτές και τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος κα Βίκυ Ιγγλέζου με την παρουσίασή της με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή και Μεσσηνιακή Κουζίνα: Η ιστορία και η παράδοση αξιολογήθηκαν από την Unesco» σκιαγράφησε με ακρίβεια το όλο εγχείρημα ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου, στις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία και την ευζωία αλλά και στα πολιτιστικά στοιχεία που εμπερικλείονται στις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές, τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και τόνισε την εξωστρεφή κοινωνική διάσταση του ελληνικού τραπεζιού. Παρουσίασε την ιστορία και την παράδοση όλων των Μεσσηνιακών προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί το «κανάλι» μέσα απ’ το οποίο θα διοχετευθούν τα τοπικά προϊόντα και θα προβληθεί ο διατροφικός πολιτισμός και η γαστρονομία της περιοχής. Το «πάντρεμα» των ποιοτικών τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊόν θα δώσει πραγματικές προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και θα δημιουργήσουν ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευλογημένη Μεσσηνιακή γη. Ολοκλήρωσε την ομιλία της με τη φράση του Επίκουρου: «Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γάστρος ηδονή».
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης κ. Ξενοφών Κάππας αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιδρύματος σχετικά με την αειφόρο αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία. Σκοπός του Ιδρύματος είναι να υποστηριχθεί η ταυτότητα των τοπικών προϊόντων, να ενισχυθεί η ποιότητά τους, να συνδεθούν με τον πολιτισμό της περιοχής προκειμένου να αποφέρουν κέρδος στην τοπική αγορά και να συμβάλουν στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Ο Γεωπόνος κ. Αριστείδης Σταματάκης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, έδωσε το στίγμα για την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων καθώς αυτό ξεκινά από τον τρόπο καλλιέργειας. Οι καλλιεργητικές τεχνικές που υιοθετούνται θα πρέπει να αποπνέουν σεβασμό στο περιβάλλον, να εφαρμόζονται συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και να υπάρξει εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών.
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχει αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία συνεργασίας με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το ΑΤΕΙ Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προκειμένου να υπάρξει διάχυση του πολιτισμού της Μεσογειακής Διατροφής, με στόχο τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου με δράσεις πολιτιστικές, ιστορικές, διατροφικές, γαστρονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, κ.α.
Επιπλέον, προκειμένου να γίνει διάδοση της γνώσης ο Δήμος έχει προχωρήσει στη σύσταση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας. Την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έκανε ο κ. Γεώργιος Κόκκινος, Πρόεδρος της νεοσύστατης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Κόκκινος πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο φτιάχνεται από εμάς και αφορά εμάς. Στόχος είναι η ποιότητα, προκειμένου οι επισκέπτες να είναι ευχαριστημένοι, να θέλουν να επιστρέψουν και να γίνουν πρέσβεις του πολιτισμού και της φιλοξενίας μας. Η ανάδειξη της διαφορετικότητας της περιοχής δεν υπάγεται σε κανόνες ανταγωνισμού αλλά ευγενούς άμιλλας, με στόχο τη βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το κονσέρτο για πιάνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μανιατάκειον Ίδρυμα. Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός πιανίστας, Γιάννης Σύμκο, ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους με τις ικανότητές του. Με αρκετές διακρίσεις, ο πιανίστας, ελληνοκαναδικής καταγωγής, έπαιξε στο πιάνο έργα του Beethoven, του Mendelssohn και του Χατζηδάκι, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.
Από την Πέμπτη 4 Ιουλίου φιλοξενούταν στο Μανιατάκειον Ίδρυμα έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης με θέμα: «Η Μεσογειακή Διατροφή μέσα από τα μάτια των μαθητών».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος Δήμαρχος Μεσσήνης, ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο κ. Δημήτρης Βελισσαρίου Πρύτανης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, ο κ. Σταύρος Μπένος Πρόεδρος Δ.Σ. του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο κ. Αθανάσιος Ψαρούλης, Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Νομού Μεσσηνίας, κ.α.