Η Αποτελεσματικότητα Του Εθνικού Συστήματος Υγείας Παράδειγμα Προς Μίμηση Για Τον Εκσυγχρονισμό Του Δημοσίου Τομέα

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020

Του Δημήτρη Μανιατάκη, Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος

 

Τις τελευταίες ημέρες ο διεθνής τύπος απονέμει τα εύσημα στην Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού. Guardian, Bloomberg, Wall Street Journal, CNN, Reuters, New York Times, Washington Post, κ.α. είναι κάποια από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που εδώ και κάμποσες μέρες αναφέρονται στην επιτυχία των έγκαιρων περιοριστικών μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον Covid-19. Τον γύρο του κόσμου έκανε η συνέντευξη του διάσημου Ισραηλινού ιστορικού και συγγραφέα Γιουβάλ-Νόα Χαράρι, στην τηλεοπτική εκπομπή The Late Late Show του Τζέιμς Κόρντεν, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναχαίτιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, ποια χώρα θα έπρεπε να ηγείται του κόσμου για να μας παράσχει ένα σχέδιο δράσης, σίγουρα θα επέλεγα την Ελλάδα».

Πώς, όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο μέχρι εχθές μεγάλος ασθενής, μεταμορφώθηκε στον σημερινό ήρωα και εθνικό νικητή της πανδημίας; Πώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας που η συντριπτική πλειοψηφία λοιδορούσε και απαξίωνε, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών; Η δεκαετής οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας επέφερε στη δημόσια υγεία υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, καθώς και ανορθολογική κατανομή των υφιστάμενων υλικών και ανθρώπινων πόρων. Εντούτοις, οι παθογένειες δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την αναχαίτιση του «αόρατου εχθρού». Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με συνέπεια και αυταπάρνηση απέδειξε ότι είναι ικανό να παρέχει υπηρεσίες υψίστης σημασίας. Η Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι παρά τις περικοπές στο σύστημα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αντέδρασε καλύτερα στην κρίση του κοροναϊού.   

Αυτό που άλλαξε ήταν η άμεση κινητοποίηση, ο συντονισμός και η απρόσμενη αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, η ενίσχυση σε ΜΕΘ και η «αθόρυβη επανάσταση», όπως τη χαρακτηρίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ψηφιοποίηση δηλαδή του κράτους ώστε να υποστηριχθεί η πολιτική του «μένουμε σπίτι» και βέβαια η ανταπόκριση των πολιτών.

Δεν παραγνωρίζουμε την πολύ σημαντική προσφορά ελληνικών εταιρειών και κοινωφελών ιδρυμάτων σε δωρεές αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη τους σε καίριες στιγμές τόσο με την χρηματοδότηση ιατρικού εξοπλισμού όσο και με τη μορφή εκπτώσεων και προσφορών προς τους καταναλωτές.

Επιπλέον, τέθηκε σε εφαρμογή μια αυτονόητη αρχή… η επιστήμη πάνω από την πολιτική. Επικεφαλείς μπήκαν ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, άνθρωποι άξιοι που με γνώση, εμπειρία, ψυχραιμία αλλά και συναίσθημα ανέλαβαν την ευθύνη της μάχης κατά του Covid-19 … και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα την κερδίζουν. Εκ του αποτελέσματος θα επιβεβαιωθεί η επιλογή του Πρωθυπουργού της χώρας μας που εμπιστεύθηκε την επιστημονική κοινότητα.

Ο Ιάπωνας ποιητής Ryunosuke Satoro είχε πει ότι «Ο καθένας μας ξεχωριστά είναι μια σταγόνα, αλλά όλοι μαζί, είμαστε ένας ωκεανός». Γιατί μέσα από το εμείς, η συνεργασία γίνεται αποδοτική, το αποτέλεσμα πολλαπλασιαστικό και πολυδιάστατο και το κοινωνικό αποτύπωμα μεγιστοποιείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πανδημία απέδειξε ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά και μπορεί να αλλάξει παγιωμένες δομές. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακολουθήσει το επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που υποδεικνύει τον τρόπο εκσυγχρονισμού του Δημοσίου Τομέα. Η Ελλάδα του αύριο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ρωγμές στην οικονομία και να κάνει επανεκκίνηση. Θα χρειαστεί νέες ιδέες και άτομα με γνώση και όραμα, που να είναι ικανά να σχεδιάσουν πολιτικές οι οποίες θα κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Στο παρελθόν έχω αναφέρει σε άρθρα μου ότι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης θα προσελκύσει τους επενδυτές, με βασικό μοχλό τη δημιουργία υγιούς ανταγωνιστικής επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει εισροή ξένων κεφαλαίων αλλά και επαναπατρισμός ελληνικών καθώς επίσης και μείωση της ανεργίας. Όμως, προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα κράτος αποτελεσματικό, αξιοκρατικό, πλήρως ενταγμένο στην ψηφιακή εποχή.

… Και επειδή οι καιροί είναι χαλεποί, πρέπει να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στις πράξεις.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 24 Απριλίου 2020.