Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Αναστάσιος Νεράντζης, πρώην Υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ Δρ. Κώστα Μυγδάλη, Διδάκτωρ Θεολογίας και Σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και τον κ. Virgilio Avato, Ιταλό Ελληνιστή, Αρβανίτη στην καταγωγή, Πρόεδρο του Συλλόγου “Amici della Badia Greca” του San Nilo και Διαπιστευμένο Σύνδεσμο της Δ.Σ.Ο. με τους Καθολικούς Φορείς, επισκέφτηκε τα γραφεία του Μανιατακείου Ιδρύματος όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον κ. Δημήτρη Μανιατάκη, Πρόεδρο, την κα Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Αντιπρόεδρο του ιδρύματος και την κα Τζένη Ζαχαράκη, Διευθύντρια του Ελληνο-Αφρικάνικου Επιμελητηρίου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Μανιατακείου Ιδρύματος για το έργο της Δ.Σ.Ο. σχετικά με την ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της επικοινωνίας των μελών της για την προώθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ως και η ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής και εθνολογικής ταυτότητας των Αρβανιτών της Καλαβρίας και οι στενοί δεσμοί της με τους Έλληνες της Κορώνης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επικαιροποίηση και την αξιοποίηση των συμπερασμάτων της πρόσφατης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην περιοχή της Καλαβρίας.
Η παρουσία Αρβανιτών στην Καλαβρία οι οποίοι, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, έφυγαν από την περιοχή της Κορώνης και εγκαταστάθηκαν εκεί, είναι συνεχής και διαπιστωμένη. Είναι άξιο μνείας ότι οι πληθυσμοί αυτοί ήταν και εξακολουθούν να είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ολόκληρο δε το θρησκευτικό τυπικό τους, η Θεία λειτουργία και οι ψαλμοί τους είναι στην Ελληνική γλώσσα. Επιπλέον, οι εν λόγω πληθυσμοί ξεκίνησαν από την Κορώνη (υπάρχει άλλωστε εκεί χωριό με το όνομα «Κορώνη»).
Το εν λόγω θέμα απασχόλησε, προ ολίγων ημερών, το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκευτικός Διάλογος» που λειτουργεί στο ΕΚΠΑ, όπου διεξήχθη μακρά και ενδελεχής συζήτηση, στην οποία συμμετείχε τηλεφωνικώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νάπολης κ. Ιωάννης Κορίνθιος, ο οποίος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα.
Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για την προοπτική ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Αρβανιτών της Καλαβρίας και της Κορώνης. Συζητήθηκε, η πρόταση να διοργανώσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα, με την σύμπραξη των ενδιαφερομένων φορέων, στην Καλαβρία, μια συνάντηση-ημερίδα με θέμα την εκεί ιστορική παρουσία των εκ Πελοποννήσου Αρβανιτών Ορθοδόξων Χριστιανών.
Επιπλέον θέμα συζήτησης ήταν το ερώτημα εάν οι στόχοι του Μανιατακείου Ιδρύματος συμπλέουν με τις επιδιώξεις της Δ.Σ.Ο.
Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Νεράντζης ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη διεξοδική συζήτηση, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορώνης και του ευρύτερου Δήμου Πύλου-Νέστορος καθώς και για τη φιλοξενία.