Η Κορώνη μέσα από τη Μουσική και τον Λόγο

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Μια μαγευτική βραδιά απόλαυσε το κοινό που παρακολούθησε την Παρασκευή 27 Αυγούστου την εκδήλωση «Στην Κορώνη της ιστορίας και των θρύλων μέσα από τη μουσική και τον λόγο», που διοργάνωσε το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Ελεήστριας.

Ήταν μια βραδιά που θα θυμούνται για πολύ καιρό όσοι τυχεροί «ταξίδεψαν» στην ιστορία της Κορώνης, μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα μουσικής και λογοτεχνίας μεγάλων Ευρωπαίων δημιουργών. Κάθε μία από τις ιστορικές περιόδους της Κορώνης (αρχαία, βυζαντινή, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, νεότερη εποχή) είχε τη δική της αναφορά με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων (διαφάνειες PowerPoint) και με εκλεκτούς συντελεστές, ενώ κάποια από τα μουσικά έργα ακούστηκαν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά τον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, έδειξε τον ενθουσιασμό του με ζεστό χειροκρότημα και απόλαυσε, μεταξύ άλλων Δελφικούς Ύμνους στον Απόλλωνα, εκκλησιαστικούς ύμνους, Βενετσιάνικη φανφάρα, απόσπασμα από το «Χρονικό του Μωρέως», τον Θρήνο της Άλωσης, την παράδοση της «Ρήγισσας της Κορώνης» κ.ά. Ποιά στιγμή να ξεχωρίσεις, όταν όλες μιλάνε για τη γοητεία της όμορφης καστροπολιτείας;

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Ιωάννης Πλεμμένος, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Κώστας Νικολέας και συμμετείχαν οι μουσικοί Σοφία Τσόγκα (πιάνο), Ρούλα Αλαμάνου (πιάνο), Ευτυχία Δημητρακοπούλου (σοπράνο), Μαριλένα Κυριακοπούλου (σοπράνο), Λουκάς Λυμπερόπουλος (φλάουτο), Γεώργιος Μίτζας (μπάσο-κλαρινέτο), Δημήτρης Χαρλέπας (τρομπέτα-φωνή), η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Μεσσηνίας. Η Σοφία Μποτσέα και ο Τάκης Τσαπόγας διάβασαν αποσπάσματα από λογοτεχνικά και υμνογραφικά έργα σχετικά με την Κορώνη.

Φωτογραφίες

--
--
--
--