Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013
Ντοκιμαντέρ για την πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας με Μεσσηνιακή καταγωγή Μαρία Κάλλας, ξεκίνησε να γυρίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νεοχώρι και την Καλαμάτα, με σκοπό να προβληθεί στη σουηδική τηλεόραση.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το Σάββατο και συνεχίστηκαν την Κυριακή. Σκηνοθέτης είναι ο Μπάμπης Τσόκας, που την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 παρουσίασε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πέτρος Θέμελης: Άγγιξα… Αγάπησα… Έσκαψα».
Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ για την Μαρία Κάλλας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, τον Δήμο Οιχαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και σκοπό έχει να προβάλει τη ζωή της Κάλλας σε όλο τον κόσμο. Στην πρωτοβουλία αυτή σημαντική ήταν η συμβολή του Θανάση Ψαρούλη, μέλος του Μεσσηνιακού Ευρωπαϊκού Συνδέσμου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος και του Παναγιώτη Μπαζίγου, γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας. Ο κ. Τσόκας θα επιστρέψει το επόμενο διάστημα στη Μεσσηνία για να συνεχίσει με τα γυρίσματα.
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από το Νεοχώρι Ιθώμης και θα συνεχιστεί σε άλλα μέρη που βρέθηκε η ντίβα. Ντόπιοι κατέθεσαν στο φακό μαρτυρίες από τις φορές που η Κάλλας είχε βρεθεί στο πατρικό της. Ο φακός κατέγραψε και τις δράσεις από το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας", στο βαγόνι του συλλόγου στο Πάρκο Σιδηροδρόμων. Στην ταινία θα μιλήσει και η Μεσσήνια Dr. Maria Boundas - Bakalis καθηγήτρια υποκριτικής με διεθνή καριέρα.
Το συνεργείο αποτελείτο από 5 άτομα, ενώ την Μαρία Κάλλας ενσάρκωσε στα γυρίσματα η απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, καλλιτέχνιδα Μυρτώ Καμβυσίδη. Η Μυρτώ Καμβυσίδη κατάγεται από τα Βουνάρια Κορώνης.
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, πιστό στους στόχους του, αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό και τον αναδεικνύει, στηρίζει τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, υποστηρίζει δράσεις που φέρνουν το κοινό κοντά στην πολιτιστική του κληρονομιά, συνεργάζεται και ενθαρρύνει τον ουσιαστικό διάλογο με πολιτιστικούς φορείς που προάγουν την καλλιτεχνική έκφραση μέσω της δημιουργίας και συνδράμει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που έχουν επίκεντρο τους πολίτες και την παραγωγή υψηλής ποιότητας πολιτιστικών αγαθών σε όλες τις μορφές τέχνης.
Επιπλέον, στηρίζει τους νέους που διακρίνονται εκτός αλλά και εντός ελληνικών συνόρων στο επιστημονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πεδίο, όπως στην περίπτωση της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών που κατετάγη τέταρτη στο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος “Manfrend Lachs”.