Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022
Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν κυρία Ευγενία Π. Μπιτσάνη, Καθηγήτρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή: γέφυρα ανθρώπων και τόπων προς το μέλλον».
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κύριος Δημήτρης Μανιατάκης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε καλή χρονιά. Αρχικά αναφέρθηκε στο έθιμο της βασιλόπιττας και στη συνέχεια ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς και τους φίλους του Ιδρύματος για την υποστήριξη, τονίζοντας ότι οι δράσεις που πραγματοποιούνται, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με διάφορους φορείς, μνημονεύοντας τους πιο σημαντικούς. Τόνισε ότι το 2021 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για το Ίδρυμα, καθώς, με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, απονεμήθηκε στον ίδιο και την Αντιπρόεδρο, κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” από την Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα. Τέλος, ανακοίνωσε τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το 2022: 1) Ανάδειξη της προέλευσης της ονομασίας Κορωνέικης ποικιλίας ελιάς, ως μια γνωστή ποικιλία που καλλιεργείται στη χώρα μας και διεθνώς, και απαντάται κυρίως σε ελαιώνες «παραδοσιακής καλλιέργειας», 2) «Το 1821 και οι Επαναστάσεις στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία: Συγκριτική Μελέτη Πολιτικών και Οικονομικών Συνθηκών», 3) «Ο Ρόλος των Τραπεζιτών στη Δημιουργία της Εθνικής Οικονομίας και στον Παροικιακό Ελληνισμό τον 19ο Αιώνα», 4) «2071: Εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας: Τι Πρέπει να αλλάξει;» και 5) Προεργασία μελέτης για υποβολή πρότασης υποψηφιότητας των κάστρων του Δήμου Πύλου-Νέστορος (η καστροπολιτεία της Κορώνης, η καστροπολιτεία της Μεθώνης, το Νιόκαστρο και το Παλαιοναβαρίνο) στο Υπουργείο Πολιτισμού για να εξεταστεί η συμπερίληψή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli, η οποία αναφέρθηκε στη μακρά και άρρηκτη κοινή ιστορία Ελλάδας και Ιταλίας και στην προσφορά του Ιδρύματος για την προώθηση σχέσεων φιλίας, δεσμών και συνεργασίας μεταξύ και Ελλάδας. Μίλησε για τη Μεσογειακή Διατροφή και τη συνέδεσε με το μέλλον της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι ετικέτες με περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα αναδείξουν προϊόντα διατροφής κορυφαίας ποιότητας, γι’ αυτό και θα πρέπει άμεσα να ενσωματωθούν στη βιομηχανία παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.
Η Καθηγήτρια κυρία Μπιτσάνη με την εύστοχη, εύγλωττη και ουσιαστική ομιλία της, έκανε μια ολιστική προσέγγιση της Μεσογειακής Διατροφής. Μιλώντας από καρδιάς, τόνισε ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι καταγεγραμμένη στο dna των λαών της Μεσογείου. Παρατήρησε ότι οι Εμβληματικές Κοινότητες οφείλουν να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό φορτίο που ενέχεται στη Μεσογειακή Διατροφή, ως τρόπος ζωής, προκειμένου να επιτύχουν αφενός τοπική υπεροχή και αφετέρου παγκόσμια προβολή.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομου, ευλόγησε και έκοψε την πίττα με την ευχή για ένα έτος δημιουργικό.