Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Με την ευχή το 2011 να είναι μια χρονιά δημιουργική για όλους, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στα γραφεία του Ιδρύματος στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχε το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, έγινε απολογισμός των δράσεων του Ιδρύματος για το 2010 από τη Διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου, που αφορούσαν και στους τρεις πυλώνες δραστηριοτήτων του, τον αναπτυξιακό, τον πολιτιστικό και τον κοινωνικό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα εξής:

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα επιδιώκει την προώθηση της ανάπτυξης της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας, αξιοποιώντας ορθολογικά τους πόρους και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο οι κυριότερες αναπτυξιακές δράσεις του ήταν οι παρακάτω:

1) Τον Ιανουάριο του 2010 το Ίδρυμα προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης η οποία θα αφορά στη λειτουργική ενοποίηση των αρχαιολογικών, ιστορικών, θρησκευτικών και τουριστικών χώρων της Κορώνης σε ένα ενιαίο Πολιτιστικό Πάρκο. Οι μελέτες που κατατέθηκαν σε συνδυασμό με τη μελέτη της Hay Group από το πρόγραμμα «Μελλοντικοί Ηγέτες» και τα συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ιστορική Μνήμη & Οικονομική Ανάπτυξη» (Ιούλιος 2009), θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από το Ίδρυμα με στόχο τον εντοπισμό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κορώνης και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών για την πόλη.

2) Το Μάρτιο του 2010 το Ίδρυμα συνεργάστηκε με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία management Hay Group και πραγματοποίησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα με τίτλο «Μελλοντικοί Ηγέτες», με σκοπό την εκπόνηση ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο κινήθηκε πάνω σε δυο άξονες: α) την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορώνης και β) την αξιοποίησή της με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Το Ίδρυμα δίνει μεγάλη σημασία στην ιστορία και τον πολιτισμό, για τα οποία θεωρεί ότι με το τεράστιο απόθεμα που διαθέτουν, μπορούν και πρέπει να δώσουν ποιότητα στην ανάπτυξη και πλούτο στην καθημερινή ζωή του τόπου, χαράζοντας νέους δρόμους πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Αναφορικά στις πολιτιστικές δράσεις αναφέρθηκαν τα κάτωθι:

1) Συνεργάστηκε με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και στις 27 Αυγούστου και πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Στην Κορώνη Της Ιστορίας Και Των Θρύλων Μέσα Από Τη Μουσική Και Το Λόγο». Επιπλέον με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας θα προχωρήσει στην έκδοση τόμου με ανέκδοτο υλικό από τα χειρόγραφα της αείμνηστης Κορωναίας Λαογράφου Γεωργίας Ταρσούλη κατά την περίοδο 1938-1939, την επιμέλεια του οποίου έχει αναλάβει ο ερευνητής του Κέντρου κύριος Πλεμμένος.

2) Από τις τελευταίες ημέρες του 2009 και όλο το 2010, το Ίδρυμα υποστήριξε ένθερμα και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, συνέβαλε τόσο στην συγγραφή όσο και στην επιμέλεια του υλικού σχετικά με την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, εκ μέρους της Κορώνης, συντονίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, προκειμένου να προχωρήσει η διακρατική πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής και να εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco. Η υπόθεση αυτή είχε ξεκινήσει από το 2008 όταν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Μαρόκο ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναδείξουν την πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Διατροφής και υπέβαλαν φάκελο υποψηφιότητας στην Unesco να συμπεριληφθεί η Μεσογειακή Διατροφή στους παγκόσμιους θησαυρούς. Στο πλαίσιο βελτίωσης της υποψηφιότητας, ορίστηκαν ως εμβληματικές κοινότητες από κάθε χώρα, η Κορώνη (Ελλάδα), η Soria (Ισπανία), το Cilento (Ιταλία) και το Chefchaouen (Μαρόκο). Οι τέσσερις αυτές πόλεις επιλέχθηκαν, όχι τυχαία, από τα αρμόδια υπουργεία πολιτισμού και αγροτικής ανάπτυξης, αλλά επειδή αποτελούν υπόδειγμα τοπικών κοινωνιών όπου αφενός η αντιπροσώπευση των παραδοσιακών δομών καλλιέργειας, εθίμων και φυσικά τοπικών προϊόντων διατροφής και αφετέρου όλες οι εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, συνοδεύονται από ένα πλούσιο τραπέζι. Η γνώση, λοιπόν, η πρακτική και οι παραδόσεις που συνοδεύουν τη Μεσογειακή Διατροφή, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις γύρω από το τραπέζι, τις οποίες αυτή ευνοεί, έπεισαν τη Διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco ότι της αξίζει μια θέση στον κατάλογο με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και στις 16 Νοεμβρίου ψήφισαν της εγγραφή της στον εν λόγω Κατάλογο.

Επιπλέον, το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Soria της Ισπανίας συνάντηση των εμβληματικών κοινοτήτων καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα τις Μεσογειακής Δίαιτας για την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco. Η Συνάντηση της Soria ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς τη δημιουργική συνέργεια μεταξύ των λαών της Μεσογείου, με στόχο την προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, όχι μόνο ως διατροφικό μοντέλο αλλά σε συνδυασμό με την ιστορία και την παράδοση που εμπεριέχει, με σκοπό την αποκατάσταση της συλλογικής μνήμης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζεται με τα προϊόντα της Μεσογειακής τριλογίας (δηλαδή το σιτάρι, την ελιά και το σταφύλι, μαζί με τα παράγωγά τους). Στη συνάντηση η Κορώνη εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος. Στη Soria τέθηκαν οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της Unesco.

Τέλος, η προσφορά κοινωφελούς έργου του Μανιατακείου Ιδρύµατος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη µε την ανθρωπιστική δράση του. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκαν οι κάτωθι κοινωνικές δράσεις:

1) Το Ίδρυμα συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και μέσω των νεοϊδρυθέντων ιδρυμάτων Ιερό Προσκύνημα «Παναγίας Ελεήστριας» και Ταμείο Αρωγής Απόρων Μεσσήνιων Φοιτητών (στα Διοικητικά Συμβούλια των οποίων συμμετέχει ο κύριος Μανιατάκης) εκπληρώνει κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

2) Στα πλαίσια της στήριξης των νέων και της σύνδεσης του αθλητισμού με τον πολιτισμό το διήμερο 5-6 Ιουνίου οργανώθηκε ιστιοπλοϊκό διήμερο ανοιχτής θαλάσσης στο Μεσσηνιακό Κόλπο με την επωνυμία «ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ CUP 2010».

3) Συνεχίζεται η συνεργασία με τη σχολική μονάδα Γυμνασίου-Λυκείου Κορώνης και στις 27 Οκτωβρίου βράβευσε τους μαθητές του Λυκείου που πέτυχαν στα Ανώτατα και στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

4) Το διήμερο 11-12 Δεκεμβρίου συμμετείχε στη διοργάνωση Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς στην Κορώνη η οποία πραγματοποιείται με την της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος, κυρίας Ελένης Μανιατάκη.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο Γ. – Ε. Φ. Καλαβρός, με σκοπό την επεξεργασία σχεδίου νόμου περί Κληροδοτημάτων, προκειμένου να τροποποιηθεί ο Α.Ν. 2039/1939 περί κοινωφελών ιδρυμάτων, ο οποίος δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία τους και δεν δίνει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στα ιδρύματα με διεθνή προσανατολισμό.

Η Αντιπρόεδρος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη στήριξη και τη συνεργασία που παρέχουν στο Ίδρυμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Ευγενία Χαλκιά Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ο Νότης Μηταράκης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Ευάγγελος Μπουζούλας Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο Χριστιανός Αμιράλης Δ/νων Σύμβουλος της Hay Group, η Αλεξάνδρα Βοβολίνη Εκδότρια-Διευθύντρια του Ομίλου Economia, ο Χρήστος Μανιατάκης επιχειρηματίας, ο Αντώνης Λυκιαρδόπουλος μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος κ.α.

Φωτογραφίες

--
--
--
--
--
--
--
--