Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό λάδι με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως είναι αυτό από την Κορωνέικη ελιά. Εξάλλου οι λέξεις Κορώνη-Καλαμάτα-Μεσσηνία είναι λέξεις σύμβολα με παγκόσμια αναγνώριση στο χώρο της ελιάς και του λαδιού. Η Κορώνη έχει την ευλογία να συνδέει το όνομα της με μια ποικιλία ελιάς που όπως αποδεικνύουν μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι η ποικιλία που παράγει λάδι με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ουσίες με υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα.
Με αφορμή τα κείμενα του Διοσκουρίδη που συνιστούσε ως βέλτιστο έλαιο για την υγεία εκείνο που αποκαλούνταν «ωμοτριβές», δηλαδή το αγουρέλαιο, πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων, με υπεύθυνο το επίκουρο καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη μια προσπάθεια να χαρτογραφηθούν τα ελληνικά ελαιόλαδα ως προς την περιεκτικότητα τους σε συγκεκριμένα βιοδραστικά συστατικά.
Σε συνεργασία με τον Agrocert και το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια αναλύθηκαν 150 δείγματα από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Μελετήθηκαν συστατικά για τα οποία υπάρχουν ήδη στην διεθνή βιβλιογραφία αρκετές μελέτες που τους αποδίδουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές, καρδιοπροστατευτικές και άλλες ιδιότητες και τις οποίες η νέα νομοθεσία της ΕΕ θα περιλάβει στην ετικέτα προκειμένου το ελαιόλαδο να μπορεί να πουληθεί ως έλαιο με ένδειξη για την προστασία της υγείας.
Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης ήταν ότι η ποικιλία που έδειξε το μεγαλύτερο δυναμικό παραγωγής των υπό μελέτη ουσιών ήταν η Κορωνέικη. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το λάδι προερχόταν από την ίδια ποικιλία και από την ίδια γεωγραφική περιοχή παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις οι οποίες συσχετίστηκαν με την εποχή συλλογής αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου. Συνολικά φάνηκε ότι όταν η ελιά δεν αρδεύεται, όταν ελαιοποιείται σε πρώιμο στάδιο, σε διφασικό ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη επιτυγχάνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις.
Τελικά κάθε ελαιόλαδο είναι διαφορετικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντίστοιχο σεβασμό. Δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε και στην ελληνική αγορά εξειδικευμένα καταστήματα που θα διακινούν αποκλειστικά προϊόντα ελιάς και ιδίως τυποποιημένα ελαιόλαδα μικρών παραγωγών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο ποικιλιακής όσο και γεωγραφικής προέλευσης.
Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λειτουργεί ομάδα υποστήριξης της έρευνας στο ελαιόλαδο η οποία συνεργάζεται στενά με το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια και δέχεται δείγματα προς ανάλυση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο παραγωγό με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση σε πανελλαδικό επίπεδο και την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου.
*Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 4ο Ιατρικό συνέδριο Μεσσηνίας.