Μεσογειακή Δίαιτα: Συνάντηση Στη Soria Της Ισπανίας 14-15 Δεκεμβρίου 2010

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Με πρωτοβουλία του Επιστημονικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας της Soria (Fundacion Cientifica Caja Rural De Soria), έγινε πρόσκληση για την πραγματοποίηση στις 14 και 15 Δεκεμβρίου της πρώτης συνάντησης των κοινοτήτων που ανακηρύχθηκαν εμβληματικές κοινότητες, καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα τις Μεσογειακής Δίαιτας για την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Μαρόκο, ύστερα από δύο προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2006, προκειμένου να αναδείξουν την πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Δίαιτας υποβάλλοντας αίτημα υποψηφιότητάς της στην UNESCO για να συμπεριληφθεί στους παγκόσμιους θησαυρούς, κατάφεραν στις 16 Νοεμβρίου 2010 την εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Στο τελευταίο αίτημα η υποψηφιότητα υποστηριζόταν από τις κοινότητες της Κορώνης (εκ μέρους της Ελλάδας), της Soria (εκ μέρους της Ισπανίας), του Cilento (εκ μέρους της Ιταλίας) και του Chefchaouen (εκ μέρους του Μαρόκο), οι οποίες ανακηρύχθηκαν Εμβληματικές Κοινότητες. Οι τέσσερις αυτές πόλεις επιλέχθηκαν όχι τυχαία, από τα αρμόδια υπουργεία πολιτισμού και αγροτικής ανάπτυξης, αλλά επειδή αποτελούν υπόδειγμα τοπικών κοινωνιών όπου αφενός η αντιπροσώπευση των παραδοσιακών δομών καλλιέργειας, εθίμων και φυσικά τοπικών προϊόντων διατροφής και αφετέρου όλες οι εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής συνοδεύονται από ένα πλούσιο τραπέζι.

Με πρωτοβουλία του Επιστημονικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας της Soria (Fundacion Cientifica Caja Rural De Soria), έγινε πρόσκληση για την πραγματοποίηση στις 14 και 15 Δεκεμβρίου της πρώτης συνάντησης των κοινοτήτων Εμβληματικών Κοινοτήτων καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα τις Μεσογειακής Δίαιτας για την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου, όπου βάσει καταστατικού θα καθορίζονται λεπτομερώς οι δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία, τους στόχους και τις προοπτικές του. Το εν λόγω νομικό πρόσωπο θα διοικείται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο, όπου θα συμμετέχουν τρία άτομα από κάθε κοινότητα (οπωσδήποτε ο Δήμαρχος και δύο ακόμη από τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς). Ο Πρόεδρος θα έχει 2ετή θητεία. Η έδρα θα αλλάζει κυκλικά κάθε δύο χρόνια (Soria, Κορώνη, Cilento, Chefchaouen). Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά τρεις φορές τον χρόνο και οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά. Εκτάκτως, ο Πρόεδρος θα μπορεί να ζητά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πιο συχνά, ανάλογα με τη σπουδαιότητα των θεμάτων. Η πρόταση του κυρίου Μανιατάκη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική και θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση.

Η Συνάντηση της Soria ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς τη δημιουργική συνέργεια μεταξύ των λαών της Μεσογείου, με στόχο την προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Δίαιτας, όχι μόνο ως διατροφικό μοντέλο, αλλά σε συνδυασμό με την ιστορία και την παράδοση που εμπεριέχει.

Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε πολλές εμπειρίες, τις οποίες παραθέτουμε:

1) Ο γενικός ενθουσιασμός των διοργανωτών ήταν επικεντρωμένος στην εκπλήρωση του σκοπού και χαρακτηριζόταν από τη ζεστή και αφιλόκερδη προσφορά.

2) Η εμφανής και σταθερή παρουσία της Πολιτείας σε όλες τις εκδηλώσεις. Οι εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της πολιτικής εξουσίας ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια του διημέρου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

Υπουργείο Περιβάλλοντος & Αγροτικής/Θαλάσσιας Ανάπτυξης

Περιφερειακή Διοίκηση

Δημοτικές Αρχές

Πανεπιστημιακοί και Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Παραγωγικές Τάξεις, Επιμελητήρια και Τοπικές Οργανώσεις

Επιχειρήσεις που προσέφεραν αφιλοκερδώς τουριστικές υπηρεσίες για τη φιλοξενία των συνέδρων.

3) Η ίδια η πόλη της Soria, η οποία προσέφερε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με ξηρό και υγιεινό κλίμα, ήσυχους και καθαρούς δρόμους, καλοδιατηρημένους ιστορικούς χώρους και μουσεία, ευγενείς και προσηνείς κατοίκους.

4) Οι διαβουλεύσεις διέπονταν από το δημιουργικό άγχος της προσπάθειας για αναζήτηση μιας κοινής στρατηγικής, επικεντρωμένης στον κοινό στόχο. Έπρεπε να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις ώστε το όλο εγχείρημα να έχει αποτέλεσμα. Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες των κοινοτήτων που συμμετείχαν, κυριάρχησε το πνεύμα της συνεργασίας με τον κοινό σκοπό.

5) Η τελετή ανταλλαγής σπόρων στην Plaza del Olivo της Soria από τις κοινότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Μεσογειακής Δίαιτας στην Unesco ήταν συγκινητική διότι ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα Δήμαρχο του Cilento Angello Vassalo. Κατά τη διάρκεια της τελετής τοποθετήθηκε πλάκα που ανέφερε το ψήφισμα της Unesco και τις τέσσερις εμβληματικές κοινότητες.

6) Η μη συμμετοχή της κοινότητας του Cilento (Ιταλία), η οποία εκδηλώθηκε την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Συνάντησης.

7) Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτο κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, γεγονός που λειτούργησε εις βάρος των διαβουλεύσεων.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την Συνάντηση ήταν τα εξής:

Σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς (της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Μαρόκου) που θα χαράξουν τις στρατηγικές, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων με σκοπό την ενοποίηση και ομογενοποίηση των στόχων, μέσω κοινού Στρατηγικού Πλάνου Δράσης.

Πρώτες ενέργειες που προτάθηκαν ήταν:

Α) Δημιουργία κοινής ιστοσελίδας στις τέσσερις γλώσσες, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων.

Β) Υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, εναρμονισμένων με τις αντίστοιχες στρατηγικές των κρατών της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Μαρόκου, με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής διάστασης της Μεσογειακής Δίαιτας στους διάφορους κοινωνικούς φορείς, όπως εκπαιδευτικούς φορείς, ΜΜΕ, παραγωγικές τάξεις, κλπ.

Φωτογραφίες

--
--