Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Συνάντηση των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή στην Κορώνη 3-4 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Ελεήστριας.
Η συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Ιουνίου με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «γιορτάζουμε μια επιτυχή διακρατική συνεργασία για μια γεωργία που δεν εξαντλείται στον ρόλο της ως παραγωγός τροφίμων, αλλά έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον, την αειφορία και τη βιοποικιλότητα, με την κοινωνική συνοχή και τη συγκράτηση των πληθυσμών στην ύπαιθρο και τέλος με τη συμμετοχή των γυναικείων συνεταιρισμών στην παραγωγική ανάπτυξη του τόπου». Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αφού καλωσόρισε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, τόνισε ότι η Κορώνη επιβεβαιώνει τη θέση της στην παγκόσμια ιστορία και σημείωσε ότι αυτή «είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας, για να μάθουμε να τρώμε μεσογειακά». Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απεύθυνε θερμό χαιρετισμό και τόνισε ότι «σήμερα κάνουμε το αυτονόητο για τον τόπο μας, δηλαδή να προβάλλουμε αυτό που έχουμε μάθει ως Έλληνες εδώ και χιλιάδες χρόνια, που είναι να τρώμε τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη, τα τοπικά προϊόντα μας. Αυτά τα ονομάζουμε προϊόντα της Μεσογείου και αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής». Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός της αναγνώρισης και να το μεταφέρουμε στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη στιγμή αυτή για την πόλη της Κορώνης και τη χώρα. Παρατήρησε πως η άυλη κληρονομιά είναι το ίδιο σημαντική με τα μνημεία και τον πολιτισμό και ευχήθηκε «η μεσογειακή διατροφή να καθιερωθεί ως ταμπέλα σε όλες μας τις δράσεις και να την υιοθετήσουν όσοι ασχολούνται με αυτά τα πράγματα». Η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, Κατερίνα Τζιτζικώστα, σημείωσε ότι «πρέπει να παλέψουμε να κάνουμε πρόγραμμα και να εφαρμόσουμε στην παγκόσμια κοινότητα τη μεσογειακή δίαιτα». Στην ομιλία της η Καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής, Αντωνία Τριχοπούλου, τόνισε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Παρατήρησε ότι είναι συνδεδεμένος με το ελαιόλαδο και επεσήμανε πως είναι τρόπος ζωής. Σημείωσε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες για να προστατευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα, γιατί έχουν αρχίσει να κακοποιούνται. Κλείνοντας, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι το να μάθουμε στα παιδιά μας τη γεύση των παραδοσιακών προϊόντων. Ακολούθησαν ομιλίες για τη μαστίχα της Χίου, το κρασί, τις γυναίκες της υπαίθρου και τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα και τους «Δρόμους της Ελιάς». Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, οι Βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης και Κώστας Κόλλιας, ο Πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, δήμαρχοι κ.α.
Σε όλους τους συνέδρους δόθηκε: α) το βιβλίο (δίγλωσσο) της Ελένης Ταγωνίδη Μανιατάκη, Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος με τίτλο «Κορωνέικο Συμπόσιο: Παραδοσιακές Συνταγές & Έθιμα της Κορώνης», το οποίο περιέχει παραδοσιακές συνταγές της Κορώνης, καθώς επίσης και καταγραφή των τοπικών διατροφικών παραδόσεων της περιοχής, β) έντυπο (δίγλωσσο) με το κείμενο της Ευγενίας Χατζηδάκη (ιστορικός, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη 1949-1973) που έγραψε το 1957 για την Κορώνη, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, με προσθήκες από την Νανώ Χατζηδάκη (Καθηγήτρια βυζαντινής τέχνης), και γ) dvd με ντοκιμαντέρ που παραχώρησε το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής με τίτλο «Κορωνέικες Τζάρες: Τα χειροποίητα πιθάρια του Μεσσηνιακού Κόλπου». Όλο αυτό το συνοδευτικό υλικό ήταν προσφορά του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Η βραδιά έκλεισε με μια ανοιχτή γιορτή για όλο τον κόσμο στην παραλία της Κορώνης. Οι φιλόξενες γυναίκες της Κορώνης, με επικεφαλής τη δραστήρια Αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος Πελαγία Αρβανίτη, είχαν μαγειρέψει παραδοσιακές συνταγές και έτσι οι εκπρόσωποι των εμβληματικών κοινοτήτων, οι σύνεδροι καθώς και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τις γευτούν.
Την επόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι εργασίες της Επίσημης Συνάντησης με εισηγήσεις σχετικές με το θέμα «Η Μεσογειακή Διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά: δράσεις ευαισθητοποίησης για τη διατροφή». Το απόγευμα δόθηκε ο λόγος στις Εμβληματικές Κοινότητες, όπου οι εκπρόσωποι της Κορώνης, της Soria, του Cilento και του Chefchaouen συζήτησαν για τις κοινές δράσεις που θα αναλάβουν και έκαναν προτάσεις για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών τους με στόχο τη διαφύλαξη και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη διαφοροποίηση που υπάρχει ανάμεσα στην έννοια του αγαθού και την έννοια του προϊόντος και τόνισε ότι «ο πολιτισμός είναι αγαθό και όχι προϊόν. Δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά υπόκειται σε αξιοποίηση. Ο πολιτισμός δεν είναι αναλώσιμος ή καταναλώσιμος αλλά είναι αξιοποιήσιμος, διότι όποιο αγαθό δεν αξιοποιούμε, το απαξιώνουμε. Έτσι, η έννοια της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολιτιστικό αγαθό που μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, με τρόπο βέβαια που δεν ευτελίζει τον πολιτισμό αλλά τον αξιοποιεί, καθώς αν η ιστορική μνήμη που τη συνοδεύει δεν αξιοποιηθεί, θα μετατραπεί σε ιστορική αμνησία.» Τόνισε ότι σύμφωνα με διεθνείς οικονομολογικές μελέτες τα πολιτιστικά αγαθά έχουν άμεση και έμμεση οικονομική αξία και απαιτείται αποδοτική διαχείρισή τους, η οποία επαυξάνει την αξία τους, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συντήρησή τους. Σημείωσε ότι η Μεσογειακή Διατροφή, ως αγαθό της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, έχει αναπτυξιακή προοπτική.
«Στην Κορώνη η ελιά, το σταφύλι, η σταφίδα, τα σύκα, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα και τα βότανα, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφείλουμε όχι μόνο να τα αναδείξουμε αλλά να κάνουμε τέτοια χρήση προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση τους από συγκριτικά σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων μεγάλης κλίμακας, προκειμένου τα προϊόντα μας να βγουν στην παγκόσμια αγορά και να είναι ανταγωνιστικά, με σκοπό όλος ο κόσμος να γνωρίσει τον πλούτο της μεσογειακής γαστρονομίας και διατροφής.
Η μεσογειακή γαστρονομία αντιπροσωπεύει:
1. Τις αξίες και την ιεροτελεστία του μοιράσματος,
2. Μακρόχρονη ζωή γεμάτη υγεία,
3. Τον σεβασμό για τον μοναδικό χαρακτήρα του κάθε συστατικού, τη φυσική του γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία,
4. Το γεφύρωμα του πλούτου που μας έχει κληροδοτηθεί από το παρελθόν και της παράδοσης με τις ανάγκες και τις διατροφικές τάσεις του σύγχρονου κόσμου,
5. Την προτίμηση της ποιότητας σε σχέση με την ποσότητα, της απλότητας σε σχέση με την περιττή πολυπλοκότητα, την τέρψη της καρδιάς και της ψυχής,
6. Την αποστασιοποίηση από το προφανές, το προβλέψιμο, το γρήγορο φαγητό και ποτό που στερείται ψυχής.
Στη Συνάντηση που είχαμε στο Cilento διαμορφώσαμε μια συναντίληψη και μια κοινή στρατηγική όσον αφορά στην προστασία και στην προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και σε λίγο θα υπογράψουμε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο επιβεβαιώνει πανηγυρικά τις προθέσεις μας. Η συνεργασία όμως και η συνοχή είναι έννοιες που πρέπει να επικαιροποιούνται. Στην πορεία της συνεργασίας μας είναι σίγουρο ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να βρούμε λύσεις. Άλλωστε, η οργάνωση αυτού του εγχειρήματος απαιτεί τεράστια προσπάθεια, λεπτομερή προγραμματισμό και επαναστοχοθέτηση, όταν αυτή απαιτείται. Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνω κάθε χρόνο οι Δήμαρχοι των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων να συναντιόμαστε, να κάνουμε απολογισμό και να θέτουμε νέους στόχους. Διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τα απαραίτητα μέσα, προκειμένου να προχωρήσουμε δυναμικά το θέμα της Μεσογειακής Διατροφής προς όφελος όχι μόνο περιφερειακό αλλά και διεθνές».
Στη συνέχεια ακολούθησε η υπογραφή της Διακήρυξης της Κορώνης, από τους εκπροσώπους των Εμβληματικών Κοινοτήτων, ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που περιλαμβάνει την ανάληψη κοινών δράσεων για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος όρισε τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρη Μανιατάκη, ως εκπρόσωπο του Δήμου, προκειμένου να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων Εμβληματικών Κοινοτήτων στο κοινό Στρατηγικό Σχέδιο για την προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και την ενίσχυση του ρόλου των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πιλοτικά μοντέλα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η επίσημη συνάντηση έκλεισε με την τελετή φύτευσης τεσσάρων ελαιόδεντρων και την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας με την απόφαση της Unesco στην κεντρική πλατεία της Κορώνης.
Το βράδυ παρατέθηκε δεξίωση στο «Κτήμα Μανιατάκη» προς τιμήν των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν από την Ιταλία, την Ισπανία, το Μαρόκο και την Κύπρο και των συνέδρων.