Ομιλία της Βίκυς Ιγγλέζου Διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος σε Συνέδριο για τον Τουρισμό και την Γαστρονομία

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία με θέμα «Μεσογειακή διατροφή: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και ανάπτυξη του τουρισμού» ανέπτυξε η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, στο 8ο IMIC με θέμα «Τουρισμός και Γαστρονομία στο προσκήνιο» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Ledra Marriott.

Ομιλητές και συμμετέχοντες στο συνέδριο διερεύνησαν τρόπους και πρακτικές για τον σχεδιασμό και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, τα οποία θα αναδείξουν την ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου και τα προϊόντα του προσελκύοντας παράλληλα περισσότερους και «ποιοτικότερους» τουρίστες.

Η κυρία Ιγγλέζου εστίασε στην πολιτισμική και οικονομική αξία της Μεσογειακής Διατροφής και τη σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη Μεσογειακή Διατροφή ως διατροφικό μοντέλο που εκφράζει τους λαούς που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και σημείωσε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Ανέλυσε την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεσή της με τη Μεσογειακή Διατροφή και την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO, που ενέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και ανακήρυξε την Κορώνη, τη Soria, το Cilento και το Chefchaouen σε Εμβληματικές Κοινότητες. Τόνισε τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ολοκληρωμένη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς επίσης και για την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσογειακής Διατροφής ως παγκόσμιος άυλος θησαυρός που θα οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιφέρειας. Τέλος, συνέδεσε τον πολιτισμό με τον τουρισμό και παρατήρησε ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας, προκειμένου ο τουρισμός να συνδυαστεί με τη γαστρονομία και να αναχθεί η γαστρονομία σε εμπειρία για τον ταξιδιώτη, μέσω της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, της αναβίωσης των τοπικών παραδοσιακών συνταγών και της συμμετοχής των επισκεπτών σε δραστηριότητες που βασίζονται σε τοπικά έθιμα και παραδόσεις, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της περιοχής που επισκέπτονται. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί το τουριστικό προϊόν «πολιτισμός», το οποίο θα έχει προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυναμικό και σύνθετο μοντέλο ανάπτυξης.