Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016
Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Για μια χούφτα ζωή» της Φωτεινής Βασιλοπούλου σε χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδη στην Αθήνα.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από συγχωριανούς της Φωτεινής που είχαν έλθει από την Χρυσοκελλαριά και την Καλαμάτα, αλλά και από πολλούς φίλους και γνωστούς από την Αθήνα που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Για το βιβλίο μίλησαν ο πεζογράφος, εκδότης του περιοδικού «Σίσυφος» Γρηγόρης Τεχλεμετζής, η δρ. Φιλολογίας, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Ανθούλα Δανιήλ και ο ποιητής Σωτήρης Σαράκης.
Το πεζογράφημα είναι αφιερωμένο στο χωριό της, την Χρυσοκελλαριά και περιέχει δεκαεπτά διηγήματα, όπου το κάθε ένα αφηγείται ένα περιστατικό κάποιου γνωστού, φίλου ή συγγενή. Χαρακτηριστική είναι η δεύτερη ιστορία αφιερωμένη στον Νίκο Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Χρυσοκελλαριάς, απ? όπου και ο τίτλος του βιβλίου «Μια χούφτα ζωής».
Η ανάγνωση είναι ευχάριστη και μεταφέρει τον αναγνώστη στα δρώμενα του τόπου. Όμως πέρα από την εύκολη ανάγνωση, οι ιστορίες της έχουν μια αμεσότητα, μια παρατηρητικότητα των ανθρωπίνων αντιδράσεων που άλλοτε σε συγκινούν, άλλοτε σε προβληματίζουν και άλλοτε σου προκαλούν το γέλιο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μολονότι η Φωτεινή Βασιλοπούλου έχει σπουδάσει Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία, χρησιμοποιεί στο κείμενο μια χαρακτηριστική «ντοπιολαλιά». Αξίζουν συγχαρητήρια στη συγγραφέα, γιατί με το χρόνο οι τοπικές παροιμιώδης φράσεις, σχήματα λόγου και παραδόσεις του τόπου τείνουν να εξαλειφθούν.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι λογοτέχνες Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου, Χριστίνα Καραντώνη, Αλεξάνδρα Βερύκοκου, Σοφία Παπαχριστοφίλου, Τασούλα Γεωργιάδου, Μαρία Λιάκου, ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας, ο μεσσήνιος ποιητής Γιώργος Σπανός.Οι διδάσκοντες στο Πενεπιστήμιο Πελλοποννήσου (Φιλολογία Καλαμάτας) Δήμητρα Δελλή, Ορέστης Καραβάς, Μαρίνα Γρηγοροπούλου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης με την σύζυγό του Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Χρυσοκελλαριάς Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Συγχαρητήρια Φωτεινή και καλοτάξιδο το βιβλίο σου.