Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Καθηγητή Andrea Nanetti (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Year College in Athens) και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος με τίτλο «Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας. Κορώνη-Μεθώνη-Πύλος και τα νησιά τους (1207-1500 & 1685-1715)».
Ο «Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας» αποτελεί το αποτέλεσμα της έρευνας του Καθηγητή κατά τα έτη 1993-2009 σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Μεθόδων για την Συντήρηση των Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας και την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρομάνο Πρόντι. Χορηγοί της έκδοσης είναι το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το Ιταλικό Ινστιτούτο για την Αφρική και την Ανατολή, το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ιταλικός Εθνικός Οργανισμός για την Ενέργεια και το Περιβάλλον και το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ειδικές χορηγίες προσέφεραν το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Δρ. Δημήτρης Κουλουριάνος, πρώην Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας.
Το τρίγλωσσο αυτό βιβλίο των 335 σελίδων αποτελείται από χάρτες, γκραβούρες και κυρίως από σπάνια ντοκουμέντα από τις δύο περιόδους της Ενετοκρατίας (1207-1500 &1685-1715) στην Ελλάδα. Στο βιβλίο αναδεικνύεται ο στρατηγικός ρόλος που διαδραμάτισε η Μεσσηνία στην ενετική ναυσιπλοΐα και συγκεκριμένα οι δύο Καστροπολιτείες Κορώνη και Μεθώνη. Για τους Ενετούς η Μεσσηνία ήταν ένα προνομιακό παρατηρητήριο για τις διαμεσογειακές πολιτιστικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της λατινικής δύσης και της ελληνικής ανατολής, δεδομένου ότι αυτό που κυρίως ενδιέφερε τη Γαληνοτάτη ήταν να ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους του εμπορίου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, ο οποίος εστίασε στην προσφορά του Καθηγητή Nanetti μέσα από μια σειρά εκδόσεων για την ενετική Μεσσηνία καθώς και στη δυσκολία του εγχειρήματος του Καθηγητή Nanetti και η Ευγενία Γερούση, από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία τόνισε το κύρος του βιβλίου. Επιπλέον έστειλαν σύντομους χαιρετισμούς ο Δημήτρης Κουλουριάνος, ο οποίος τόνισε ότι η έρευνα του Καθηγητή Nanetti αποτελεί μια πολύ σοβαρή εργασία που μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τους μύθους και να δούμε την πραγματικότητα και ο Dr. Raffaele Santoro, Διευθυντής των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας.
Ο πρώτος ομιλητής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η εκκλησία καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπήρχαν στους χώρους λατρείας έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την ενετική περίοδο.
Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο Ευάγγελος Χρυσός, Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε τη σημασία και το εύρος της έρευνας των πηγών για τη μελέτη της ενετικής Μεσσηνίας από τον Καθηγητή Nanetti και ελπίζει στη δημιουργία ενός διεθνούς ερευνητικού κέντρου στην Κορώνη για τη μελέτη της Ενετοκρατείας.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Δρ. Ηλίας Αναγνωστάκης από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στο ζήτημα της αυθεντικής έρευνας του Καθηγητή Nanetti, η οποία αποκάλυψε έναν βασικό τομέα της μελέτης των ενετικών αποικιών στη Μεσόγειο.
Τέλος έλαβε το λόγο ο Καθηγητής Andrea Nanetti, ο οποίος ευχαρίστησε τους φορείς με τους οποίος συνεργάστηκε προκειμένου να πραγματοποιήσει την έρευνά του και έκλεισε την ομιλία του με την ελπίδα τα κάστρα της Πυλίας να ενταχθούν στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Ευγενία Χαλκιά, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δημήτριος Σιούφας τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, η Silvana Vassili Μορφωτικός Ακόλουθος της Ιταλικής πρεσβείας, ο Νίκος Ζίας Καθηγητής, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Πυλίας, ο Χαράλαμπος Μπούρας Καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, ο Γρηγόρης Καλαβρός Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, ο Αλκιβιάδης Κωστάκης Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αγαμέμνων Τσελίκας Προϊστάμενος στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, η Αγγελική Σίμωσι Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η Βιργινία Αλμπάνη Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πύλο, η Πελαγία Λευτάκη Αντιδήμαρχος Πύλου Νέστορος, ο Δημήτρης και η Ελένη Μανιατάκη Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος και άλλοι.