Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022
Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε η δεύτερη στάση του“Peloponnese Food Stories – Ιστορίες ανθρώπων – γεύσεων – πολιτισμού” από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Κορώνη στις 7 Αυγούστου 2022.
Πρόκειται για ένα γαστρονομικό φεστιβαλικό γεγονός που ξεκίνησε από την Αερόπολη της Λακωνίας και συνέχισε με δυναμική και σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Μία άκρως βιωματική και αυθεντική εμπειρία που θέτει στο επίκεντρο την ιστορία, τη μαγειρική, τα τοπικά προϊόντα, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και τον οικοτουρισμό.
Η πετυχημένη βραδιά, απολύτως συνδεδεμένη με το γαστρονομικό γίγνεσθαι του τόπου, έφερε στο προσκήνιο την Κορώνη, την Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για τη Μεσογειακή Διατροφή, άφησε στους επισκέπτες υπέροχες εντυπώσεις, δημιουργώντας εντέλει μία όμορφη και ξεχωριστή ανάμνηση.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση των τοπικών προϊόντων, να παρακολουθήσουν μαγειρικές επιδείξεις και γευσιγνωσία κρασιού και εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, καθώς μουσική εν πλω, ενώ τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι δημοσιογράφοι από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα εθνικής εμβέλειας, αλλά και τρεις τυχεροί επισκέπτες του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου, βίωσαν την εμπειρία του αλιευτικού τουρισμού στα καταγάλανα και μαγικά νερά της Κορώνης.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στον εμβληματικό χαρακτήρα της Κορώνης, στην σημασία της προβολής και ανάδειξης της Μεσογειακής – Ελληνικής Διατροφής, εκφράζοντας παράλληλα συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς τους συνδιοργανωτές και συγκεκριμένα τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης, τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, όπως επίσης το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και το Μανιατάκειον Ίδρυμα που στήριξαν την εκδήλωση.
Ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την ενδυνάμωση της συνεργασίας του Δικτύου για τη Μεσογειακή Διατροφή η οποία συμβάλει δυναμικά στην ενίσχυση των αρχών και των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής και της αμοιβαίας κατανόησης, ενδυναμώνοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και την περαιτέρω σύνδεση των Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο δήμαρχος Πύλου–Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου και Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής και των Επιχειρηματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» Διονύσης Παπαδάτος, ο γεωοικονομολόγος Βασίλης Ζαμπούνης εκδότης του περιοδικού Ελιά και Ελαιόλαδο και δημοσιογράφος του olivenews.gr, η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Μαραθούπολης Μαρίνα Τεριζάκη και το ιδρυτικό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Δροσοσταλίδα» Σοφία Τσιορτού.