Πρώτο Άνοιγμα της Παιδείας σε Στελέχη της Αγοράς

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Ένας επιχειρηματίας, ένας οφθαλμίατρος, ένας ομογενής - καθηγητής σε γαλλικό πανεπιστήμιο κι ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ -τέσσερις ξεχωριστές προσωπικότητες- «συμμαχούν» για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Πρόκειται για τα πρώτα εξωτερικά μέλη των επίμαχων Συμβουλίων Ιδρύματος, τα οποία καθιερώθηκαν με το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και, μέχρι στιγμής, έχουν συγκροτηθεί μόνο στα ΤΕΙ Σερρών και Καλαμάτας.

Αν και οι αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών συνεχίζονται, ωστόσο τα πρώτα δείγματα «γραφής» από τη συνεργασία του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου αξιολογούνται θετικά και προς όφελος των ιδρυμάτων. Επενδυτικά σχέδια για την ενεργειακή αυτονομία των ιδρυμάτων, κοινά ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού, π.χ. της Γαλλίας, εκπαίδευση των φοιτητών σε επιχειρήσεις και εργασία τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως και νέα προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, είναι μερικές από τις προτάσεις που θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων.

Επενδύσεις

Στο ΤΕΙ Σερρών -το πρώτο ίδρυμα της χώρας στο οποίο συγκροτήθηκε πλήρες Συμβούλιο Ιδρύματος (ακόμα και οι φοιτητές όρισαν εκπρόσωπο)- εξετάζονται ήδη επενδυτικά σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε έκταση 400 στρεμμάτων. Η εκλογή στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του Αντώνη Γερασίμου, προέδρου του ομίλου εταιρειών ΙΤΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας με σημαντική παρουσία στις Σέρρες και τη Δράμα, μπορεί σίγουρα να βοηθήσει. «Η πρόταση αφορά, ουσιαστικά, στην ενεργειακή αυτονομία του ΤΕΙ Σερρών. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία επένδυση ώστε το ίδρυμα, αντί να πληρώνει για αγορά καυσίμων και λογαριασμούς ρεύματος στη ΔΕΗ, να εισπράττει...» υπογραμμίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Γερασίμου. Όπως μας εξηγεί, τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου δεν θα είναι μόνο οικονομικά. «Κύριο όφελος θα είναι ότι η εκπαίδευση των φοιτητών δεν θα γίνεται σε εικονική πραγματικότητα, αλλά στην αληθινή οικονομία. Πρακτικά, οι φοιτητές ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους θα είναι εφοδιασμένοι με τέτοια «όπλα» ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας», σημειώνει.

Εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου στο ΤΕΙ Σερρών έχει εκλεγεί και ένας χειρουργός οφθαλμίατρος, ο Στέλιος Δ. Καρδιτσάς. Τι τον ώθησε να θέσει υποψηφιότητα; «Η αγάπη για τη γενέτειρά μου, η οποία πηγάζει από τη μακραίωνη και σημαντική ιστορία της πόλης», απαντά ο κ. Καρδιτσάς. Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι το ΤΕΙ να συνεχίσει δυναμικά την παράδοση στην παιδεία που έχει ο νομός Σερρών. Είναι ευκαιρία να γίνουν σεμινάρια ή προγράμματα σπουδών σε τομείς όπως είναι οι βιοκαλλιέργειες, οι ιαματικοί - φυσικοί πόροι και ο θερμαλισμός, η οικοτουριστική ανάπτυξη, ακόμη όμως και ο χειμερινός, αλλά και ο θρησκευτικός τουρισμός. Η κοιλάδα του Στρυμόνα είναι η πιο εύφορη της Βορείου Ελλάδος και η δεύτερη πεδιάδα της Ελλάδας, και θα πρέπει να δοθεί ώθηση περαιτέρω ανάπτυξής της με παράλληλη εκπαίδευση νέων επιστημόνων που θα ενσωματωθούν στη βιομηχανική παραγωγή».

«Συμμαχία»
Στο δεύτερο ίδρυμα στο οποίο έχει συγκροτηθεί Συμβούλιο Ιδρύματος, στο ΤΕΙ Καλαμάτας, η εκλογή σε θέση εξωτερικού μέλους του Βαγγέλη Πάσχου, καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Paris- Dauphine της Γαλλίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα μπορούσε να ενισχύσει την «εξωστρέφεια» του ιδρύματος.

«Δυνητικά ναι. Αν με εξωστρέφεια εννοείτε τη διαμόρφωση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και ξένων ΑΕΙ σε επίπεδο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών», υπογραμμίζει ο κ. Πάσχος.

Και προσθέτει: «Δυνητικά, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να αφορά και στο πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκω. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί μία τέτοια ιδέα θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες των δύο ιδρυμάτων, όπως επίσης αν μπορεί να προσαρμοστεί στα σύγχρονα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα από τα οποία απέχω πολλά χρόνια».

Τα «επιχειρησιακά» σχέδια στο ΤΕΙ Καλαμάτας θα αναπτύξει ο Δημήτρης Μανιατάκης, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων ICAP και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Γεννημένος στην Κορώνη, έχει από το 1995 συστήσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα με σκοπό τον εντοπισμό, την ανάδειξη και τη διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής. «Η Μεσσηνία είναι ένας θησαυρός που συνδέεται με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη γεωργία. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη και είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σύνδεση της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής», επισημαίνει. Από τη θέση του ιδρυτή της ICAP, είχε στενή συνεργασία με τα ΑΕΙ και τους φοιτητές τους. Ανάλογα σχέδια επεξεργάζεται και τώρα. «Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας και να απασχολούνται σε επιχειρήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, αποκτώντας εμπειρία στους τομείς που θα κληθούν αργότερα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», καταλήγει ο κ. Μανιατάκης.

Το Who is Who των πρώτων ...

Bαγγέλης Θ. Πάσχος
Από το 1992 καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Paris - Dauphine και μέλος της ακαδημαϊκού προσωπικού του Ερευνητικού Εργαστηρίου LAMSADE. Το 2007 έλαβε εθνικό βραβείο και το χρυσό μετάλλιο της ελληνικής κοινότητας για την επιχειρησιακή έρευνα. Από το 2010 τακτικό μέλος του Institut Universi­taire της Γαλλίας.

Δημήτρης - Αντώνης Μανιατάκης
Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε στέλεχος της city Bank, ενώ το 1970 δημιούργησε την εταιρεία συμβούλων ICAP. Το 2005 παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, από την οποία αποχώρησε τον Ιανουάριο 2007.

Αντώνης Γερασίμου
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΙΤΑ που ιδρύθηκε το 1988 με προσανατολισμό την ενέργεια και το περιβάλλον. Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας. Είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος και ναυπηγός μηχανικός του ΕΜΠ.

Στέλιος Δ. Καρδιτσάς
Είναι 54 ετών, γέννημα θρέμμα της πόλης των Σερρών. Είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, ειδικός στην αποκατάσταση χαμηλής όρασης. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, με μεταδιδακτορικό ερευνητικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Φωτογραφίες

--