Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017
Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ταβίρα της Πορτογαλίας η 7η Διακρατική Διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν η Αμαλία Λιάτου, γεωπόνος-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, εκπρόσωπος του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Υπουργείου Γεωργίας και του Δήμου Ταβίρας –ανακηρυγμένη Εμβληματική Κοινότητα της Πορτογαλίας- στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Πορτογαλίας ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Τόνου στο φιλόξενο οικολογικό ξενοδοχείο Villa Galle Albacora, όπου οι διοργανωτές παρουσίασαν το έργο που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του συντονισμού τους. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Υπουργείων των 7 χωρών καθώς και οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναπτύξει για την προστασία και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και τις συνέργειές τους με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η παρουσίαση της Διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυς Ιγγλέζου, είχε τίτλο «Το ταξίδι της Μεσογειακής Διατροφής μετά την εγγραφή στον κατάλογο της UNESCO: Η αφήγηση του Μανιατακείου Ιδρύματος ως τεχνικός σύμβουλος της Κορώνης-Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας». Η ομιλία της επικεντρώθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με διάφορους φορείς προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα της Μεσογειακής Διατροφής με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος να διοργανώσει συνάντηση στην Κορώνη, με τη συμμετοχή των πρεσβειών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Κύπρου, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας, του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των Υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με στόχο τη διοργάνωση κοινών δράσεων για την προώθηση της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής.
Ακολούθως συζητήθηκαν οι προτάσεις των κρατών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους: η ανανέωση της κοινής ιστοσελίδας των χωρών του δικτύου με πιο δυναμικό περιεχόμενο, η διερεύνηση δημιουργίας Μουσείου Μεσογειακής Διατροφής σε όλες τις Εμβληματικές Κοινότητες και η διερεύνηση δημιουργίας ενός κοινού ντοκιμαντέρ για τις 7 Εμβληματικές Κοινότητες.
Στο τέλος της Διάσκεψης, σε μια συμβολική τελετή παραδόθηκε ο συντονισμός στην Κροατία, η οποία ως συντονίστρια χώρα, με τη βοήθεια των υπολοίπων χωρών του δικτύου, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία «Λεξικού Μεσογειακής Διατροφής».
Έχοντας ως κοινό όραμα η Μεσογειακή Διατροφή να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού πλούτου που τη διαμορφώνει, ο Δήμος Πύλου–Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα επιδιώκουν τα μέγιστα δυνατά, για την προώθηση της συνεργασίας του δικτύου των 7 χωρών και των ανακηρυγμένων από την UNESCO Εμβληματικών Κοινοτήτων.