Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015
Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της σημαντικής αρχαιολογικής αποκάλυψης που έγινε στο Ανάκτορο του Νέστορα. Η αρχαιολογική σκαπάνη, διεθνούς επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τους αρχαιολόγους J. L. Davis και S. R. Stocker από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο του «γρύπα – πολεμιστή».
Σύμφωνα με τον J. L. Davis «Αυτός ο τάφος μπορεί να είναι μία ’πύλη’ δύο πολιτισμών γιατί περιέχει πάρα πολλά κτερίσματα μινωικής καταγωγής καθώς οι επιρροές του Μυκηναϊκού πολιτισμού από τον Μινωικό είναι κάτι που γίνεται εμφανές στον τάφο». Μεταξύ των ευρημάτων είναι ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, κύπελλα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και πάνω από χίλιες ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους. Ο σκελετός του άνδρα βρέθηκε στο δάπεδο του μνημείου μέσα σε ξύλινο φέρετρο, με όπλα αφημένα στην αριστερή του πλευρά και ημιπολύτιμους λίθους (αμέθυστος, αχάτης, χρυσός κ.ά.), σφραγιδόλιθους και προσωπικά αντικείμενα στα δεξιά του.
Ο «χρυσός» τάφος του αρχαίου πολεμιστή που χρονολογείται από το 1500 π.Χ. κάνει ακόμα γνωστότερο το Δήμο Πύλου-Νέστορος και το πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει. Η διαφύλαξη και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών της περιοχής έχει επιφέρει αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο και ταυτόχρονα αρχίζει να θεμελιώνει την αναγνωρίσιμη επωνυμία του τόπου, δεδομένου ότι ο πολιτισμός πέραν των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών του τόπου αποτελεί μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο και τον διαφοροποιεί από άλλους. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί δεν είναι η απλή προσέλκυση επισκεπτών στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ή η συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά η δημιουργία εικόνων, συναισθημάτων, μνημών στους επισκέπτες… διότι επιλέγουμε αυτό που γνωρίζουμε, καταλαβαίνουμε και θυμόμαστε.