Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων management Hay Group πραγματοποίησε πρόγραμμα με τίτλο «Μελλοντικοί Ηγέτες» από τη Δευτέρα 15 έως την Κυριακή 21 Μαρτίου στην Κορώνη. Το περιεχόμενο του προγράμματος συνίστατο στον εντοπισμό συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κορώνης και την επεξεργασία θεμάτων επιχειρησιακής και κοινωνικής ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό εννέα μεταπτυχιακοί φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας επιλεγμένοι από τη Hay Group, εργάστηκαν επτά ημέρες στην Κορώνη, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν την περιοχή και να επεξεργαστούν θέματα επιχειρησιακής ανάπτυξης της Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής. Η ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών βοηθήθηκε μέσα από συνεντεύξεις με αντιπροσώπους των θεσμικών, κοινωνικών, επιχειρηματικών, ιστορικών-αρχαιολογικών φορέων της περιοχής.
Την Τρίτη 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων εκδήλωση με τίτλο «Ηγέτες του Μέλλοντος: θέτοντας τις βάσεις για να χτίσουμε μια κοινωνία με Όραμα και Αξίες» με την παρουσίαση του προγράμματος «Μελλοντικοί Ηγέτες». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τρεις Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και συγκεκριμένα με το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την ανάπτυξη της Κορώνης, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το Εθνικό Θέατρο, ενώ υποστηρικτές του προγράμματος ήταν οι εταιρείες Α.Β. Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Τράπεζα Πειραιώς και Τιτάν.
Στόχος της ομάδας της Κορώνης ήταν η εκπόνηση ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορώνης, την αξιοποίησή της, και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης. Το όραμα αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στη μελέτη με το σλόγκαν «Η Κορώνη στην καρδιά μας». Η μελέτη περιλάμβανε ανάλυση τόσο των ισχυρών στοιχείων της Κορώνης (ιστορία και πολιτισμός, φυσική ομορφιά, αλλοεθνής τουρισμός, τοπική κουζίνα και φιλοξενία) όσο και των αδυναμιών που αντιμετωπίζει η πόλη (απουσία βιολογικού καθαρισμού, κατακερματισμός περιουσίας, οδικό δίκτυο, δυσλειτουργίες του λιμανιού, γήρανση του πληθυσμού, τουριστικές υπηρεσίες, απουσία προβολής της πόλης, εποχική ερήμωση, περιορισμένη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, εμπόδια στην εμπορική εκμετάλλευση του κάστρου, περιορισμένη δραστηριότητα συνεταιρισμού και απουσία κοινωνικών υπηρεσιών). Οι στρατηγικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε είναι η προστασία και ανάδειξη του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, η εξωστρέφεια μέσω στρατηγικών συνεργασιών και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η μελέτη πρότεινε τους εξής επιχειρησιακούς στόχους και συγκεκριμένα αστικό ιστό, κοινωνικές υπηρεσίες, νέες υποδομές, «πράσινες» δράσεις, πολιτισμικές δράσεις, επικοινωνία και marketing, τουριστικές υπηρεσίες. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα καθώς και οικονομικά στοιχεία κοστολόγησης των δράσεων αυτών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο Χάρης Κυριαζής Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας, ο Σταύρος Λεκκάκος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γιάννης Καλογήρου Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, ο Χριστιανός Αμιράλης Διευθύνων Σύμβουλος της Hay Group, ο Δημήτρης Μανιατάκης Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Θύμιος Παπαγιάννης Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, η Έφη Θεοδώρου Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, ενώ συντονιστής ήταν ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια αυτή της Hay Group διότι συμπίπτει με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Μίλησε για τις δράσεις που έχει αναλάβει το Ίδρυμα, μεταξύ των οποίων ήταν: 1) Η πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ιστορική Μνήμη & Οικονομική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2009 με τη συνεργασία των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. 2) Η συμμετοχή στην υποβολή πρότασης στην UNESCO για την εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 3) Η προσπάθεια δημιουργίας δικτύου πόλεων της Μεσογείου με ενετικά κάστρα σε ελληνόφωνες χώρες. 4) Η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης η οποία θα αφορά στη λειτουργική ενοποίηση των αρχαιολογικών, ιστορικών, θρησκευτικών και τουριστικών χώρων της Κορώνης σε ένα ενιαίο Πολιτιστικό Πάρκο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα μνημεία. Σε αυτά τα πλαίσια, το Μανιατάκειον Ίδρυμα υποστηρίζει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τον Δήμο Κορώνης και θα αναδείξουν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός τουριστικού και ιστορικής μνήμης πολιτιστικού «προϊόντος», ενός διεθνώς αναγνωρισμένου τουριστικού προορισμού, βασισμένου στην Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Κορώνης. Να γίνει η Κορώνη ένα πιλοτικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο με το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Δήμους, επιδιώκοντας όχι μόνο οικονομική ανάπτυξη, αλλά και κοινωνική ευημερία. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η σημαντικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομία του 21ου αιώνα είναι φανερό ότι υποστηρίζεται από τις άοκνες προσπάθειες, έτσι ώστε η δυναμική αφύπνιση του πολιτισμού να αποτελέσει δημιουργικό όχημα οικονομικής ανάπτυξης.
Η μελέτη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μανιατακείου Ιδρύματος http://www.maniatakeion.gr/ στις 10 Μαΐου, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τη διαβάσουν καθώς και να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.