Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Η 18η  Ιουνίου έχει ορισθεί ως ημέρα της Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. που ελήφθη την 21.12.2016.  Ο Ο.Η.Ε., σε συνεργασία με την UNESCO και τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, εντόπισε την ανάγκη και  επιθυμία των λαών να «επιστρέψουν» στο φαγητό που παρασκευάζεται με υλικά που οι ίδιοι παράγουν.  Σκοπός του εορτασμού είναι η προώθηση της αγροτικής παραγωγής, η ασφάλεια των τροφίμων, η υγιεινή διατροφή και η διασφάλιση της βιοποικιλότητας.

Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ετέθησαν τα εξής θέματα:

Η κα Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ανέφερε ότι η Κορώνη επελέγη από την UNESCO διότι συνδυάζει αρμονικά το τρίπτυχο τοπικά προϊόντα-παράδοση-ιστορία.  Είναι μία περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι περίφημες κορωνέικες ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα κ.α.  Αφού έκανε αναφορά στα δύο σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή βιβλία της, το Καλλίγευστον και το Κορονέικο Συμπόσιο, επεσήμανε, όπως και οι λοιποί ομιλητές, την ανάγκη κινητοποίησης όχι μόνο των  εμπλεκομένων φορέων αλλά και του κάθε ιδιώτη ξεχωριστά για την κατανόηση, διατήρηση, στήριξη, εφαρμογή και εξάπλωση των αρχών της βιώσιμης γαστρονομίας. 

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η  μεσογειακή διατροφή έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, επιβιώνει στο παρόν και επιβάλλεται να διατηρηθεί στο μέλλον.  Βρίσκεται δε σε απόλυτη αρμονία με τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας, οι οποίες θα μπορούσαν να συνοψισθούν σε: εγρήγορση, δημιουργικότητα, διατηρησιμότητα, πολιτιστική και φυσική ποικιλότητα, ποιότητα φαγητού και ποιότητα υγείας, μακροζωία, αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, την ποιότητα και την ασφάλεια του περιβάλλοντος, την πράσινη ενέργεια, την υιοθέτηση του zero waste  (μηδενική σπατάλη). 

Τέλος ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα της διατροφικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ήδη από την ηλικία των τριών έως πέντε ετών.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με ανανέωση της συνάντησης στην Ταβίρα της Πορτογαλίας τον επόμενο χειμώνα.

Φωτογραφίες

Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024
Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024
Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024
Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Χωρών της Μεσογειακής Διατροφής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιώσιμη Γαστρονομία στις 18 Ιουνίου 2024