Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018
Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Πρεσβεία η επίσημη έναρξη του προγράμματος Tempo Forte, από τον Ιταλό Πρέσβη Efisio Luigi Marras και την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Πρόκειται για το ανοικτό και διαρκές εργαστήρι πολιτισμού Ελλήνων και Ιταλών που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο λαών με όχημα τον πολιτισμό, όπως είπε ο Πρέσβης της Ιταλίας, υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους του, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στην ιταλική πρεσβεία. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Το Tempo Forte είναι καταρχάς μία μέθοδος εργασίας, που στοχεύει στην δημιουργία μιας πλατφόρμας επαφής μεταξύ θεσμών, πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών Ελλήνων και Ιταλών, για την επανασύσφιξη ή την δημιουργία νέων και άμεσων δεσμών ανάμεσά τους. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα διάλογο, του οποίου η απουσία έγινε αισθητή ιδιαίτερα τα τελευταία αυτά τα χρόνια, για να μεταφέρουμε περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία».
Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε ότι: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, Ιταλίας και Ελλάδας, πάνε πίσω σε χρόνους αμνημόνευτους, ενώ παράλληλα επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των δύο χωρών. Από την ανταλλαγή σκέψεων και τέχνης, έως τις καθημερινές κουβέντες και την αρχιτεκτονική. Η ιστορία των δύο πολιτισμών έχει συχνά διασταυρωθεί σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, αφήνοντας ευδιάκριτα σημάδια και μία μόνιμη συνθήκη διαλόγου διαμέσου της Αδριατικής».
Παράλληλα, παρουσιάστηκε το «Εαρινό Πρόγραμμα», ένα εποχιακό ημερολόγιο των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο.
Το λογότυπο του Tempo Forte, σχεδιάστηκε με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και προτείνει την ιδέα μιας συνεργασίας χωρίς σύνορα, μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας. Απεικονίζει δύο χέρια να σχηματίζουν την υφήλιο, για να δηλώσουν πως το μέλλον του πλανήτη μας είναι στα δικά μας χέρια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτριος Μανιατάκης, η Αντιπρόεδρος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη και η Διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τσαμίχας καθώς και άνθρωποι της κάθε μορφής τέχνης, του πολιτισμού, των γραμμάτων και των επιστημών, αλλά και δημοσιογράφοι.
Ο Δημήτρης Μανιατάκης ανέφερε ότι το Μανιατάκειον Ίδρυμα θα στηρίξει την πρωτοβουλία Tempo Forte, συνεχίζοντας την αγαστή συνεργασία που έχει ξεκινήσει από το 2008 με την Πρεσβεία της Ιταλίας, και θα διαδώσει το «Εαρινό Πρόγραμμα» των εκδηλώσεων, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.
Ανάμεσα στις πιο σημαντικές δράσεις που χαρακτήρισαν τη μέχρι σήμερα συνεργασία της Ιταλικής Πρεσβείας με το Μανιατάκειον Ίδρυμα είναι:
Α) Η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και την Κορώνη 2-5 Ιουλίου 2009, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τη συνεργασία των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Σαπιέντζας (νησί απέναντι από τη Μεθώνη), μεταξύ Φράγκων και Ενετών και την παράδοση της Κορώνης και της Μεθώνης για 300 χρόνια στην ενετική κυριαρχία. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των επιπτώσεων της ενετικής κυριαρχίας στην περιοχή και οι δυνατότητες αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην διαχρονική πορεία του ελληνισμού, η οποία μπορεί ν’ αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης σε εποχές οικονομικής κρίσεως όπως αυτή την οποία διανύουμε.
Β) Η στήριξη των εκδόσεων του καθηγητή ιστορίας Andrea Nanetti: “Documenta Veneta Coroni & Methoni Rogata: Euristica e critica documentaria per gli oculi capitales Communis Veneciarum (secoli XIV e XV) – Έγγραφα Κορώνης Και Μεθώνης: Αναζήτηση και κριτική εγγράφων των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ’ και ΙΕ’ αι.)” και “Atlante della Messenia Veneziana – Atlas of Venetian Messenia – Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας (1207-1500 & 1685-1715)” καθώς και της επερχόμενης έκδοσης με τίτλο «Στις απαρχές του Κράτους της Θάλασσας της Βενετίας. Κορώνη και Μεθώνη 1204-1209: Από περιφερειακά Βυζαντινά λιμάνια σε Βενετικές βάσεις στρατηγικής σημασίας / At the origins of the Venetian Sea State. Coron and Modon 1204-1209: from peripheral Byzantine ports to strategic Venetian basis».
Γ) Διοργάνωση δύο εκδηλώσεων για την προώθηση της πολιτιστικής και της αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής τον Νοέμβριο του 2016.