Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 τελετή εις μνήμην του αείμνηστου λαϊκού ζωγράφου και μουσικού Παναγιώτη Γιαλλελή στο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Ελεήστρια» στην Κορώνη, την οποία διοργάνωσε το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Η τελετή ξεκίνησε με τρισάγιο εις μνήμην του Παναγιώτη Γιαλλελή στον ιερό ναό της Παναγίας Ελεήστριας από τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε τις αγιογραφίες που έχει φιλοτεχνήσει ο αείμνηστος ζωγράφος.
Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Ελεήστρια», ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης απεύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης τιμής στον Παναγιώτη Γιαλλελή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για την ανάδειξη προσωπικοτήτων που ταυτίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Κορώνης.
Ο Κορωνέος Βουλευτής Θανάσης Πετράκος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την πρωτοβουλία και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα φιλοξενεί δημιουργούς και έργα που αναδεικνύουν τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε η λογοτέχνιδα και Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση και την επιμέλεια της εκδήλωσης. Στη γλαφυρή ομιλία της έδωσε με μοναδικό τρόπο πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Παναγιώτη Γιαλλελή, τις οποίες είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, όπου μάζεψε υλικό καταγράφοντας μαρτυρίες Κορωνέων που γνώριζαν τον κυρ Παναγιώτη. Η ομιλία της έδωσε το έναυσμα να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, ενώ ταυτόχρονα «ταξίδεψε» το κοινό σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή δύσκολη μεν αλλά γεμάτη χρώμα και μαγεία, γνησιότητα και αθωότητα, όπου ο Παναγιώτης Γιαλλελής ήταν ταυτισμένος με τα ήθη, τα έθιμα και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής… δηλαδή με την ταυτότητα της κοινωνίας της περιοχής της Κορώνης και τον τοπικό της πολιτισμό. Ολοκληρώνοντας ανέφερε τους πληροφορητές που τη βοήθησαν στην έρευνά της.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ που γύρισε ο αείμνηστος Καθηγητής Φώτης Λίτσας το 1984, το οποίο αναφέρεται σε ένα οδοιπορικό της Κορώνης, με τίτλο «Αναζητώντας την Ασίνη». Ακολούθησαν οι μαρτυρίες της Ρίτας Παπασαραντοπούλου και του Νίκου Μούργου, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό προσωπικές εμπειρίες και θυμίσεις με τον κυρ Παναγιώτη.
Μία ιδιαίτερη νότα της βραδιάς ήταν το τραγούδι του γαμπρού και συνεργάτη του κυρ Παναγιώτη, Σωτήρη Κουτσούκου, συνοδεία του αγαπημένου του μουσικού οργάνου, του σαντουριού.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Δήμητρα Σταματοπούλου, δισέγγονη του αείμνηστου Παναγιώτη Γιαλλελή.
Η εκδήλωση τιμής ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην έκθεση με έργα καθώς και με προσωπικά αντικείμενα του αείμνηστου Παναγιώτη Γιαλλελή. Από τις 16 Αυγούστου η έκθεση μεταφέρθηκε στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη.