Θανάσης Ψαρούλης: Ο Άνθρωπος που Προωθεί τη Μεσσηνία στις Σκανδιναβικές Χώρες

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Ο Θανάσης Ψαρούλης γεννήθηκε στη Βασιλάδα Μεσσηνίας. Είναι κάτοικος Σουηδίας και υπήρξε Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας για τις Σκανδιναβικές χώρες στη Στοκχόλμη. Τα τελευταία χρόνια έχει άοκνα επικεντρωθεί στη προβολή της Μεσσηνίας ως δημοφιλής και ελκυστικός τουριστικός προορισμός, μέσω της δημιουργίας ευκαιριών ανάδειξης της Μεσσηνίας στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος και την εβδομάδα 10 έως 18 Μαΐου 2013 που ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης και Ελένη Μανιατάκη επισκέφθηκαν τη Στοκχόλμη, τους ξενάγησε και βεβαίως τους ενημέρωσε για όλες τις προωθητικές ενέργειες που κάνει στις Σκανδιναβικές χώρες προκειμένου η Μεσσηνία να γίνει τουριστικός προορισμός, αναδεικνύοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, την πολιτιστική της κληρονομιά.

Σε συνεργασία με διάφορους φορείς έχει διοργανώσει διαλέξεις του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για τη προβολή της αρχαίας Μεσσήνης στη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι, το Λονδίνο τη Νέα Υόρκη και το Αγρίνιο με τηλεοπτικές καλύψεις και καταχωρήσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ World για την παραγωγή ενός φιλμ για τη Μεσσηνία και την Αρχαία Μεσσήνη που προβλήθηκε δορυφορικά.

Συνέβαλε στη στήριξη και την προβολή του έργου του σουηδού Αρχαιολόγου Natan Valmin στην Ελλάδα και τη Σουηδία και συνεργάστηκε με την Αρχαιολόγο τ. Διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ξένη Αραπογιάννη, η οποία παρουσίασε τις Μεσσηνιακές αρχαιότητες στο Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης.

Συνεργάστηκε με τον Ελληνοσουηδό Σκηνοθέτη-Παραγωγό Μπάμπη Τσόκα για την παραγωγή φιλμ ταινίας πορτραίτο του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών. Στην ταινία παρουσιάζεται η ζωή του καθηγητή καθώς και το ανασκαφικό-ανασττηλωτικό του έργο. Η ταινία θα παρουσιασθεί το χειμώνα και είναι προσφορά του σκηνοθέτη προς άπαντες.

Έχει φέρει σε επαφή μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες τροφίμων με τη Μεσσηνία και συντόνισε το γύρισμα της ταινίας «Οδοιπορικό των Δρόμων της Ελιάς» του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στις Σκανδιναβικές χώρες. Επίσης έφερε σε επαφή Σκανδιναβούς Tour Operators με παράγοντες της Μεσσηνίας για την ανάπτυξη του Σκανδιναβικού τουρισμού στη Μεσσηνία.

Συγχρηματοδότησε τις δαπάνες μετάφρασης στη σουηδική γλώσσα των ποιητικών συλλογών της Μεσσήνιας Ποιήτριας Κικής Δημουλά και τη μελοποίησητων στίχων από τον κ. Νίκο Ξανθούλη. Το έργο παρουσιάστηκε στη Μουσική Ακαδημία Στοκχόλμης. Επιπλέον στήριξε την έκδοση του βιβλίου εκλεκτής ελληνικής κουζίνας της Συγγραφέως και Δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Πασχαλίδου, η οποία αναφέρεται στα Μεσσηνιακά προϊόντα.

Συνεργάσθηκε με τους πρώην Προέδρους του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέα Κανάκη και Δημήτρη Νικόπουλο για τη συμμετοχή σουηδών Καθηγητών του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης σε ημερίδα για το περιβάλλον που οργάνωσε το ΤΕΙ Καλαμάτας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ελληνο-Σουηδικής Φιλίας του Σουηδικού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη μόνο από Βουλευτές όλων των κομμάτων. Η Επιτροπή έχει στόχο να εισηγείται θέματα ελληνοσουηδικού ενδιαφέροντος.

Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, την Ακαδημία Αθηνών και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την ίδρυσητου Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ). Για τη συνεργασία αυτή, στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης σε ετήσια εκδήλωσή του που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Στοκχόλμης.

Ξεκίνησε κίνηση με Σκανδιναβούς φίλους του «Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας» για την προβολή του έργου της και έτσι συνετέλεσε στη δημιουργία ενδιαφέροντος για επισκέψεις στη γενέτειρά της τη Μεσσηνία.

Έχει φιλοξενήσει και ξεναγήσει, δημοσιογράφους, συγγραφείς και μεγάλες προσωπικότητες με αποτέλεσμα να έχουν γραφτεί περισσότερα από εκατό (100) άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Σκανδιναβίας με πολύ κολακευτικές αναφορές για τη Μεσσηνία και τη φιλοξενία της. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο τουριστικός επιχειρηματίας Pontus Langley: «Όλη αυτή η δημοσιότητα που γίνεται έξω στις μεγαλύτερες εφημερίδες φυσικά βοηθάει πάρα πολύ και προβάλλει την περιοχή. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα που σε μαθαίνει ο κόσμος έξω. Για όλα αυτά έχει δουλέψει πολύ ο κ. Ψαρούλης».

Συνεργάζεται με τη Μάρω Παπαδοπούλου, Συγγραφέα ελληνικής κουζίνας, για την έκδοση βιβλίου σχετικό με την Ελληνική-Μεσογειακή διατροφή. Η Μάρω Παπαδοπούλου είναι ιδιοκτήτρια της μεγάλης εταιρείας εταιρίας εισαγωγών ελληνικών τροφίμων στη Σκανδιναβία Fontoana. Το βιβλίο της θα περιλαμβάνει Μεσσηνιακές συνταγές και θα εσωκλείει 10λεπτο dvd όπου θα παρουσιάζονται τα προϊόντα της Μεσσηνίας. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη το χειμώνα από μεγάλο εκδοτικό οίκο.

Έχει παροτρύνει πολλούς Σκανδιναβούς να επενδύσουν στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία. Όταν τον Φεβρουάριο του 2012 αποφασίστηκε να συσταθεί η Διαδημοτική Επιτροπή Τουριστικής Προβολής της Μεσσηνίας, ένα όργανο συμβουλευτικού χαρακτήρα για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της Μεσσηνίας, δίκαια ορίσθηκε Πρόεδρός της.

Τα χιλιάδες χρόνια πολιτισμού και παράδοσης της Μεσσηνίας, έχουν αναμφισβήτητα βρει εδώ και πολλά χρόνια στο πρόσωπο του Θανάση Ψαρούλη τον ακάματο πρεσβευτή τους.

Αναδημοσίευση από το ένθετο της μεγαλύτερης Σκανδιναβικής απογευματινής εφημερίδας AFTONBLADET, 380.000 φύλλα και 2.000.000 ηλεκτρονικούς αναγνώστες ημερησίως. Μετάφραση κειμένου

ΚΟΡΩΝΗ

Η μικρή πόλη Κορώνη είναι η μεγάλη μας αγάπη. Εδώ μπορεί να έλθει κανείςαπλά και μόνο για τη μαγευτική παραλία του Ζάγκα η οποία είναι μια σφήνα μεταξύ της γαλάζιας θάλασσας και των μεσαιωνικών οικοδομημάτων της περιοχής.

Η παραλία αυτή είναι μια από τις ομορφότερες της Μεσσηνίας. Το Βενετσιάνικο κάστρο, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί ο ταξιδιώτης, επιβάλλεται αφ υψηλού στην πόλη. Αλλά η Κορώνη καταρχήν είναι ένα υπέροχο μέρος που τρέχεις απόπίσω του.Στους μικρούς ελισσόμενους δρόμους γύρω από το λιμάνι στριμώχνονται μικρά καφενεία, ταβέρνες και μπουτίκ. Μαζί με τη Μεθώνη που ευρίσκεται στη δυτική άκρη του ακρωτηρίου και έχει απέναντί της τη Μεσόγειο, η Κορώνη ήταν σημείο στρατηγικής σημασίας για το εμπόριο των Βενετών με την ανατολική Μεσόγειο.

Τα 300 χρόνια κυριαρχίας των Βενετών έχουν αφήσει αρχιτεκτονικά αποτυπώματα που δίνουν στη Κορώνη ένα διαφορετικό συναίσθημα που είναι χαρακτηριστικό. Βαμμένα άσπρα μικρά σπίτια σε σχέδιο λαβυρίνθου, βενετσιάνικα σιντριβάνια, εκκλησίες και ευπρεπισμένες πλατείες στριμώχνονται στις ανηφόρες. Εδώ είναι εύκολο να βρεις μια μικρή πανσιόν να μείνεις και να παγιδευτείς για πολλές ημέρες.

Στη φωτογραφία οι Κορωνέοι Γιάννης Βερεσσές, επαγγελματίας ψαράς και Παναγιώτης Παραπονιάρης, που εργάζεται στο λιμάνι Κορώνης.