Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023
Βράδυ Κυριακής, 30 Ιουλίου, κατακαλόκαιρο, με ζέστη. Μόλις μπαίνεις στην Αίθουσα διαλέξεων Ταρσούλη, η περίτεχνη τοιχοδομία βράχων δροσίζει το βλέμμα και θυμίζει μανιάτικο πύργο.
Το Μανιατάκειο Ίδρυμα, επιβλητικό στην απλότητά του, ένα αρχοντικό κλασσικής αρχιτεκτονικής με ροζ τοίχους και πράσινα παραθυρόφυλλα, γεμάτο από κόσμο. Το κοινό ανάμεικτο, Κορωναίοι ντόπιοι, Καλαματιανοί και Αθηναίοι είχαν προσέλθει για την εκδήλωση. Το θέμα καυτό. «Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην βιογενετική και ο άνθρωπος». Μέχρι που θα φτάσει η απληστία του ανθρώπου;
Θα εμπιστευθείς το μέλλον της ζωής στις τεχνικές γενετικής με επιδίωξη την ευζωία, αλλά και πρόσθετα χαρίσματα για εσένα και το παιδί σου, μέχρι να αποζητήσεις ακόμα και την αθανασία;
Την βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του ιδρύματος και συγγραφέας Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, στον απόηχο του κομματιού Automn leaves (Φθινοπωρινά φύλλα) του συνθέτη Joseph Kosma, σε διασκευή τζαζ των μουσικών Αντώνη Αρβανίτη κοντραμπάσο και Παναγιώτη Τζουμάκη ηλεκτρική κιθάρα. Οι ομιλήτριες, Μαριλένα Γυφτέα, πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος, μίλησε από στήθους σαν αναγνώστρια του βιβλίου για αυτό το καυτό θέμα της επικαιρότητας, προβάλλοντας τις αρετές του και την σημαντικότητα της επερχόμενης λαίλαπας των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, και η Χρυσοθέμη Δημητρακοπούλου, φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση της Καλαμάτας, με την εποικοδομητική εισήγησή της και την οξυδερκή διορατικότητά της μέσα από το πρίσμα της λογοτεχνίας. Αποσπάσματα από το βιβλίο, διάβασε με γλαφυρό τρόπο η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη ψυχή της Κορώνης.
Την παρουσίαση του αιρετικού αυτού βιβλίου, έκλεισε η συγγραφέας Σόρογκα, παρακινούμενη από τους ίδιους φόβους και ανησυχίες, έπειτα από έρευνα τεσσάρων ετών, όπου οι επιστήμονες στην βιομηχανία εργαστήριων του κόσμου, επιδιώκουν την δημιουργία υπερανθρώπων, παραβιάζοντας τους νόμους της φύσης. Κάποιοι δε από αυτούς, πιστεύουν ότι ο θάνατος δεν είναι η μοιραία κατάληξη του ανθρώπου, αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα ανεπαρκειών στο σώμα, που θα λυθεί στο μέλλον κατόπιν ερευνών γενετικών συστημάτων που ευθύνονται για τις αρρώστιες και το γήρας, με αποτέλεσμα και ο θάνατος να μην είναι δίκαια μοιρασμένος.
Η Λίνα Σόρογκα, έχει κάνει σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, υπήρξε βοηθός εκδότη σε επιχειρησιακά και εμπορικά περιοδικά στο Μανχάταν, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ για την μετάδοση του Αγγλικού δελτίου ειδήσεων από την τηλεόραση και αργότερα ήταν επικεφαλής του τομέα μάρκετινγκ και έρευνας για το ραδιόφωνο και τηλεόραση της ΕΡΤ. Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων, «Οδηγού στρατηγικής προγράμματος δημόσιας τηλεόρασης» (Παπαζήσης), της συλλογής διηγημάτων, το «Μαυσωλείο παιχνιδιών» (Πλέθρον) με πρώτο βραβείο από το “London Film Festival”, για την μετατροπή διηγήματος σε σενάριο ταινίας μικρού μήκους του μυθιστορήματος «Χρυσά λούπινα» (Καστανιώτης) με μεγάλη αποδοχή των κριτικών λογοτεχνίας και εμπορική επιτυχία. Σήμερα και για δεκαέξι συνεχή έτη, είναι μέλος Δ.Σ του ΚΕΜΜΕ, Δήμου Κηφισιάς, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της για τον πολιτισμό.
Ο Πρόεδρος του ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, έκλεισε με χαιρετισμό, ευχαριστώντας το κοινό και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.